Confidenţialitate

Viitura de pe Lotru a afectat lostritele (AUDIO)

Viitura de pe Lotru a fost atât de mare încât apa din lacul de acumulare Brădişor a crescut cu aproape un metru şi jumătate. Bazinele în care erau crescute lostriţele au fost inundate, 14 exemplare mature de 11-12 ani şi aproape 4.000 de pui au scăpat în râu. Unele dintre ele au căzut în plasele pescarilor.

Lostriței i se spune ‘tigrul’ apelor din Carpați pentru că poate ajunge la o greutate de 30 de kg și aproape 2 m lungime. Este pe cale de dispariție în Romania și a fost declarat monument al naturii. Poliția a deschis o anchetă la Complexul Salmonicol de la Brădișor care aparţine Direcţiei Silvice Vâlcea

Aici mai sunt doar 50 de exemplare reproducătoare care au între 8 și 16 ani. În fiecare primăvară salmonidele se mulg, iar puetul obţinut este vândut pentru repopularea râurilor de unde a dispărut. Complexul Brădișor este singurul loc din Europa unde lostrițele se reproduc în captivitate.

Lostrița ajunge la maturitate și poate fi mulsă abia la vârsta de 8-9 ani, când are aproape un metru lungime și în jur de 20 kilograme. Este un pește rar, greu de întreținut, sensibil la boli şi cu foarte mulți duşmani.