Video Radio BEST OF 2014: LOCURILE 4-2 (AUDIO)

Topul celor mai bune filme ale anului 2014 în viziunea Video Radio se apropie de sfîrșit.

Prădător de noapte (Nightcrawler) e titlul cel mai recent din clasamentul nostru.

Filmul a fost lansat abia luna aceasta. Jake Gyllenhaal, după rolul foarte bun de anul trecut din Prizonieri, se întrece pe sine – multă lume i-a comparat prestația din Nightcrawler cu cea a lui Robert de Niro în Taxi Driver.

E mai degrabă un punct de reper decît o comparație, dar Gyllenhaal se dovedește impresionant în rolul lui Lou Bloom, care-și cîștigă viața filmînd accidente, pe victimele acestora și operațiuni ale poliției ca să vîndă apoi imaginile posturilor de televiziune.

Nighcrawler se află pe a patra poziție în clasamentul Video Radio.

Top 3-ul este deschis de Grand Budapest Hotel, regizat de Wes Anderson.

Întîmplările au loc într-o republică inventată, Zubrowka (un amestec de Cehia și Austria), soldații încep să-ți verifice actele în tren și aerul începe să miroasă a praf de pușcă.

Dar pentru moment domnul Gustave își vede de treabă: e recepționerul hotelului Budapesta și se-nțelege suspect de bine cu doamnele blonde, în vîrstă și nițel zărghite. Cînd una dintre ele se prăpădește, omul intră în posesia unui tablou foarte valoros.

Grand Budapest Hotel e un film precum cele făcute în perioada de glorie a Hollywoodului de expatriați europeni precum Billy Wilder sau Ernst Lubitsch.

Iar pe locul al doilea în clasamentul Video Radio găsim un film difuzat în numai cîteva rînduri în România – este excepția de care vorbeam la începutul săptămînii, pentru că – în rest – am luat în considerare doar filmele care au rulat în programul normal.

Piața (Al-Midan) este un documentar, spre deosebire de restul filmelor din clasamentul nostru. Și mai este o vizionare obligatorie.

Regizoarea Jehane Noujaim i-a urmărit cale de doi ani pe cîțiva dintre revoluționarii egipteni din Piața Tahrir, cei dezamăgiți de deturnarea protestelor de către armată sau de către Frăția Musulmană.

Piața este, în același timp, o mărturie despre vremurile tulburi pe care le trăim, un strigăt de revoltă și o fărîmă de speranță.

Sanaa Seif, care a ajutat la montajul filmului, a fost condamnată în octombrie la trei ani de închisoare pentru că a luat parte la un protest public.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.