Victor Ponta rămâne fără titlul de doctor

Victor Ponta rămâne fără titlul de doctor în Drept.

Contestația fostului premier a fost respinsă de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor Diplomelor și Certificatelor Universitare.

CNATDCU a respins o contestație a lui Victor Ponta față de decizia de retragere a titlului de doctor.

Urmează ca hotărârea să ajungă la ministrul Educației, care să o semneze.

Mircea Dumitru a spus încă de la preluarea mandatului că va oficializa decizia CNATDCU în cazul lui Victor Ponta.

Consiliul general al CNATDCU s-a pronunțat cu 37 de voturi din 47 pentru respingerea contestației. Cu alte cuvinte, decizia consiliului general menține raportul comisiei de analiză a sesizării, care constată plagiatul tezei de doctorat și propune retragerea titlului de doctor“, a declarat purtătoarea de cuvânt al Ministerului Educației, Mirabela Amarandei.

Potrivit legii, Victor Ponta va putea contesta la instanță decizia.

Comisia Tehnică din cadrul Consiliului, alcătuită din trei profesori universitari, a analizat lucrarea de doctorat “Curtea Penală Internaţională” şi a stabilit că ea”nu respectă standardele de etică”.

Pe 18 iunie 2012, ediţia online a revistei Nature a publicat ştirea că Victor Ponta, „a fost acuzat că ar fi copiat secţiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept din 2003 din publicaţii anterioare, fără să pună referinţe exacte”.

CNATDCU, singurul organism abilitat prin lege să judece plagiatele din tezele de doctorat din 1995 încoace, a mai dat un verdict pe 29 iunie 2012, dar comisia a fost dizolvată de către Liviu Pop, cel care era atunci ministrul interimar al Educaţiei.

Membrii comisiei susţineau atunci că Victor Ponta a copiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt.

De altfel pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a decis în unanimitate că este vorba de plagiat.

Mai mult, potrivit comisiei, acesta a plagiat intenţionat: s-au găsit pasaje copiate în 115 pagini din cele 297 .

Singura comisie care l-a absolvit de vină a fost Consiliul Naţional de Etică, a cărui componență fusese schimbată semnificativ de către Liviu Pop.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS