Scandalurile în care a fost implicat Victor Ponta ca premier

Victor Ponta s-a aflat, de-a lungul mandatului de premier, în centrul mai multor scandaluri, în urma cărora societatea civilă i-a cerut demisia.

Acuzațiile de plagiat în teza sa de doctorat, trimiterea în judecată în dosarul Rovinari-Turceni de procurorii DNA și scandalul votului din diaspora la alegerile prezidențiale.

    În 2012, revista Nature publica o știre potrivit căreia premierul Victor Ponta ar fi copiat pasaje întregi în teza sa de doctorat ”Curtea Penală Internațională” fără să menționeze sursele citate.

Ponta obținuse doctoratul în 2003 la Universitatea București, sub îndrumarea fostului premier Adrian Năstase. Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare anunța în aceeași lună că Victor Ponta ar fi copiat cuvânt cu cuvânt 85 de pagini, dar consiliul de etică din Ministerul Educației, a cărui componență a rămas necunoscută stabilea că acuzațiile nu se confirmă.

Lumea academică i-a cerut demisia, dar premierul a refuzat să facă acest lucru. Singura măsură luată de Victor Ponta a venit abia doi ani mai târziu: în decembrie 2014 anunța doar că renunță la titlul de doctor.

Anul acesta, un alt scandal de corupție l-a avut în centru pe același premier. Procurorii DNA anunțau că-l urmăresc penal pe Victor Ponta în dosarul Rovinari Turceni pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată,

complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, și spălarea banilor.

Faptele ar fi fost comise pe vremea când Ponta era avocat. Acesta ar fi beneficiat de sume importante de bani de la firma de avocatură a lui Dan Șova, care avea mai multe contracte cu Complexul Rovinari-Turceni. În septembrie, Victor Ponta a fost trimis în judecată, o premieră pentru România. Nici acest lucru nu l-a determinat să renunțe la funcție, deși multă lume i-a cerut demisia.

Un alt scandal recent: anul trecut la alegerile prezidențiale, mii de români au protestat în țară și străinătate după ce nu au putut vota la scrutinul din noiembrie. Oamenii au acuzat Guvernul că i-a împiedicat să-și exercite dreptul de vot și nu le-a asigurat suficiente secții de votare, așa că încă o dată românii i-au cerut demisia premierului Victor Ponta, dar și de această dată a refuzat să recurgă la acest gest.

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS