Confidenţialitate

Vicepreședintele Agenției Naționale a Medicamentului a fost arestat preventiv

Tribunalul Bucureşti a decis, marţi, arestarea preventivă a vicepreşedintelui Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Lazăr Iordache,  pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, după ce i-a promis unei persoane cu funcţie de conducere din Ministerul Sănătăţii 5% din sumele alocate de MS pentru două spitale destinate construirii unei staţii de epurare şi pentru dotarea cu echipamente medicale, iar în aprilie i-a dat 126.000 de lei ca să semneze alocările bugetare către aceste unităţi sanitare.

Decizia nu este definitivă

El fusese reținut luni seară pentru 24 de ore. Procurorii DNA îl cercetează pentru dare de mită și cumpărare de influență.

Potrivit DNA, Iordache ar fi mituit un funcționar din Ministerul Sănătății cu scopul aprobării unor alocări bugetare pentru două spitale.

 

Potrivit DNA, în perioada aprilie-iunie 2016, Lazăr Iordache i-ar fi promis unei persoane cu funcție de conducere din cadrul Ministerului Sănătății, denunțător în acest dosar, un procent de 5% din sumele alocate de minister pentru două spitale.

Vicepreședintele Agenției Naționale a Medicamentului ar fi remis parte din sumă la mijlocul primăverii, după cum a declarat pentru EuropaFM  purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan.

Între timp, în referatul întocmit de procurori se arată că Lazăr Iordache își exprima temerile că DNA l-ar fi înregistrat. Bă, ne-o fi filmat că am dat plicul? se intreba acesta.

Cu această ocazie, Iordache Lazăr își exprimă temerile că DNA să îl fi filmat în momentul remiterii plicului cu bani (‘Bă, ne-o fi filmat că am dat plicul?’). Inculpatul se interesează dacă s-a emis ordinul cu alocările bugetare către cele două spitale, martorul răspunzându-i că, având în vedere că nu a fost numit un nou ministru al Sănătății ca urmare a demiterii fostului ministru (…), nu are cine să semneze ordinul. Inculpatul îl asigură pe martor că persoanele cu care lucrează sunt de încredere și îi promite că și în viitor vor colabora la fel. Totodată, inculpatul i-a solicitat (…) să-și exercite influența pe lângă un funcționar din cadrul MS, pe nume (…) , jurist, să-l ajute cu un proiect de separare a compartimentului în care își desfășoară activitatea din cadrul ANMDM, pentru a avea o autonomie mai mare“, se artă în referat.

Mai spunem că sumele de bani promise și remise de Lazăr Iordache proveneau chiar din fondurile alocate de minister pentru realizarea, la cele două spitale, a proiectelor de construire a unei stații de epurare și dotarea cu echipamente medicale.