Confidenţialitate

Vicepreședinta Parlamentului European și alte trei persoane, puse sub acuzare în dosarul privind suspiciuni de corupţie legate de Qatar

Anchetă în Parlamentul European privind suspiciuni de corupţie în legătură cu Qatarul, chiar în timpul Cupei Mondiale. Vicepreşedinta instituţiei, Eva Kaili, şi alte trei persoane au fost arestate preventiv şi puse oficial sub acuzare în Belgia. Europarlamentara elenă a fost destituită sâmbătă de preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, iar socialiștii greci au exclus-o din partid.

Eva Kaili ar fi ajuns în arest pentru o presupusă luare de mită. Printre cei arestati se numără partenerul său, Francesco Giorgi, asistent al unui europarlamentar și fondator al ONG-ului Fight Impunity, scrie publicația belgiana Le Soir.

Printre inculpați se numără și președintele acestui ONG, un fost europarlamentar italian. Tatăl lui Kaili, care fusese inițial reținut în cadrul anchetei după ce a fost prins cu o valiză plină cu bani, a fost eliberat.

Presa belgiană scrie că dosarul vizează încercările Qatarului de a demonstra că a făcut progrese în ceea ce privește drepturile omului și condițiile de muncă ale migranților.

Eva Kaili nu şi-ar fi putut folosi imunitatea parlamentară deoarece infracţiunea de care este acuzată a fost descoperită vineri „în flagrant delict”.

Presa a relatat ca eurodeputata elenă avea asupra sa „o geantă cu bani” atunci când a fost reţinută de poliţia belgiană.

Până acum au fost confiscate 600.000 de euro în urma a 16 percheziții, inclusiv la locuința din Bruxelles a Evei Kaili.

„Există suspiciunea că o țară din Golf a plătit sume importante de bani si au fost oferite cadouri unor persoane cu o poziţie politică şi strategică în cadrul Parlamentului European, astfel încât ele să influenţeze deciziile acestei instituţii”, transmit procurorii.

În vârstă de 44 de ani, Kaili a mers luna trecută în Qatar, unde a salutat „reformele” pe care le-ar fi făcut această țară. „Qatarul este un lider în ceea ce privește drepturile muncitorilor”, a spus Eva Kaili la tribuna Parlamentului European. Asta chiar dacă presa relata că numeroși muncitori au murit pe șantierele Cupei Mondiale.

Foto: Shutterstock

Citește și: Românii, deciși să boicoteze firmele cu acționariat austriac. Economiștii: Boicotarea aduce doar deservicii economiei românești | AUDIO