Viața după gratii: Suspiciuni de abuzuri din partea gardienilor și revolte spontane ale deținuților

Suspiciuni de abuzuri din partea gardienilor de la Penitenciarul Poarta Albă.

Unul dintre deținuți s-a plâns că i s-a refuzat, pe nedrept, eliberarea condiționată și că a fost supus la rele tratamente.

În plus, 2 ofițeri de acolo sunt bănuiți că introduceau ilegal în celule substanțe stupefiante.

În urma unui control, Administrația Penitenciarelor a decis transferul deținutului la o altă închisoare.

De asemenea, au fost sesizați Avocatului Poporului și procurorii în acest caz, după cum a declarat șeful ANP,  Cătălin Claudiu Bejan.

Ca urmare a formulării a unei cereri de asigurare a protecției, solicitare adresată directorului Penitenciarului Poarta Albă, (deținutul) Iulian Florin a fost transferat astăzi la o altă unitate-penitenciar. (…) Am formulat și am transmis două sesizări: una către instituția Avocatului Poporului pentru a fi verificate eventualele abuzuri exercitate asupra sa, a doua către organele de cercetare penală pentru a se verifica veridicitatea informațiilor conform cărora ceo doi ofițeri sunt implicați în trafic de substanțe și obiecte interzise în mediul penitenciar”, a spus șeful ANP.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, șeful Administrației Penitenciare susține că au fost incidente și la penitenciarul Giurgiu.

Unii deținuți au organizat un protest și au refuzat mâncare servită, spune Cătălin Claudiu Bejan.

În data de 05.07.2016, mai mulți deținuți au protestat prin lovirea cu castroane și linguri în gratiile geamurilor de la camerele de deținere și au aruncat în zona curților interioare de  plimbare cu bucăți de hârtie și material textil arzând. (…) Pe parcursul zilei următoare, 102 deținuți au refuzat hrana la masa de prânz și 33 de deținuți masa de seară. În urma discuțiilor purtate cu conducerea unității, toți deținuții au renunțat la forma de protest prezentată”, a adăugat Cătălin Claudiu Bejan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În timpul revoltei, deținuții au cerut între altele, frigidere, prelungirea programului TV dar și instalarea de telefoane fixe în celule.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS