Confidenţialitate

Viața de refugiat: Două ucrainence și-au părăsit țara devastată de ruși și încearcă să-și construiască un nou viitor în România  | AUDIO

Milioane de ucraineni și-au părăsit înfricoșați țara devastată de atacurile soldaților ruși. În căutare de locuri sigure în care să se refugieze, zeci de mii au ajuns în România. În special mame cu copii și persoane în vârstă încearcă de un an de zile să se acomodeze într-o țară nouă, cu o limbă diferită de cea natală, departe de casă și de traiul obișnuit pe care îl aveau înainte de război. Raul Bambu ne aduce poveștile unor persoane care încearcă să își contruiască în România, o nouă viață.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Olena și Victoria, o nouă viață în România

Olena, refugiată care a venit din Ucraina în România

Olena, refugiată care a venit din Ucraina în România. Sursa foto: Europa FM / Raul Bambu

Sunt primele propoziții pe care Olena, în vârstă de 34 de ani, le-a învățat în limba română. Este din orașul Nicolaev și a fugit din calea bombardamentelor în luna aprilie. Tot de atunci se află și în România. Povestește că în dimineața zilei de 24 februarie 2022, când invazia a fost declanșată, a fost trezită de zgomote puternice, iar apoi pe fereastră a văzut lumini roșii.

A sperat că lucrurile se vor calma, însă lipsa apei și a hranei a făcut-o să-și părăsească orașul natal. Și-a luat cu ea fiica și mama. Spune că va rămâne în țara noastră, unde și-a găsit și un loc de muncă – educator într-un centru pentru copii ucraineni, până când războiul se va încheia.

Asemănătoare este și povestea Victoriei, care deși s-a refugiat în țara noastră merge aproape lunar să-și viziteze părinții în Odessa.

Ana, asistent social pentru Organizația Salvați Copiii în România

Ana, refugiată ucraineancă în România

Ana, refugiată ucraineancă în România. Sursa foto: Europa FM / Raul Bambu

La fel, Ana, care în Ucraina avea o afacere, lucrează acum ca asistent social pentru Organizația Salvați Copiii, unul dintre ONG-urile care s-au implicat puternic în criza refugiaților. Spune că a încercat să se întoarcă în orașul său natal, Odessa, însă băiețelul ei – Sacha, era înspăimântat de atacurile rușilor și de alarmele antiaeriene.

Ca Ana, Olena și Victoria sunt mii de alți refugiați și-au părăsit terifiați țara, lăsând în urmă părinți, frați, rude și o viață liniștită. Cu toții au încercat în ultimul an să se adapteze unei noi realități – viața de refugiat.

Sursa colaj foto: Europa FM / Raul Bambu

Citește și: Emoțiile unui an de război în Ucraina: Trei români vorbesc despre aceleași imagini care i-au marcat pe viață | AUDIO, FOTO