Confidenţialitate

VERIFICAT DE EUROPA FM: Sunt sau nu contestaţii din 2014 care blochează manualele de clasa a II-a?

Astăzi a început ultimul an școlar în care elevii învață după manuale alternative. Ministerul Educației reintroduce manualul unic, editat și tipărit de stat. O piață de 15 milioane de euro anual va fi cedată integral Editurii didactice și Pedagogice chiar săptămâna aceasta, printr-o ordonanță de urgență.

Ca justificare, ministrul Educaței, Liviu Pop, a invocat în ultima ședință de Guvern contestații de acum trei ani care ar împiedica și azi manualele de clasa a II-a să ajungă în școli.

 „E, din punctul acesta de vedere, o mare problemă: încă mai avem contestanții nesoluționate la manualele de clasa a II-a de acum trei ani de zile. Soluția legislativă pe care am propus-o:  trecerea Editurii Didactice și Pedagigice în subordinea Ministerului, iar aceste manuale să fie editate doar de EDP, a spus ministrul ]ntrebat de premierul Mihai Tudose care este situaţia manualelor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Dată fiind gravitatea argumentelor ministrului Liviu Pop, Europa FM a verificat veridicitatea lor. Mai exact, dacă există sau nu contestații nesoluționate care să fi ținut pe loc timp de trei ani manualele de clasa a II-a.

Iată concluzia:

O “mare problemă”, spune ministrul Liviu Pop, e că “încă mai avem contestații la manualele de clasa a II-a de acum trei ani”.

În 2014, Ministerul Educaţiei a scos într-adevăr la licitaţie – prin Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare – manualele pentru clasa a II-a, confirmă Sistemul Electronic de Licitaţii Publice. Sunt cumpărate atunci cărţile de Limba română, Matematică, Limba engleză şi un an mai târziu cele restante: de Limba franceză, Muzică, Dezvoltare personală, Religie, Arte, Limba maghiară şi Limba româna pentru minoritatea maghiară.

Rămân needitate manualele de Comunicare în limbile minorităţilor precum cea sârbă, slovacă, turcă sau rusă, Muzica în aceleaşi limbi, ca şi câteva cărţi de religie. Pentru acestea, Ministerul a cerut între 9 şi 4500 de exemplare anual, iar editurile nu au făcut, în general, oferte.

Întrebarea care se pune este dacă lipsa lor este sau nu legată şi de contestaţiile care ar fi blocat licitaţia. Am cerut Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Constestaţiilor să ne indice câte contestaţii nesoluţionate există din acea perioadă. Ne-a răspuns că “nu există niciuna“.

Deciziile CNSC pot fi însă atacate în Justiţie, aşa că am verificat pe portalul instanţelor de judecată dacă sunt încă procese ca urmare a unor plângeri legate de cumpărarea manualelor de clasa a II-a din 2014. Toate dosarele din acea perioadă apar cu soluţii definitive.

De altfel, Legea privind căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică dă, din 2016, un termen de 20 de zile CNSC pentru a rezolva o contestaţie, iar instanţelor unul de 45 de zile. După noile reguli, o contestaţie se rezolvă, deci, în cel mult trei luni şi nu întotdeauna înseamnă şi suspendarea unei licitaţii.

Afirmaţia ministrului Liviu Pop “încă mai avem contestații la manualele de clasa a II-a de acum trei” se dovedeşte, aşadar, FALSĂ.