Confidenţialitate

Ecaterina Andronescu apără manualul unic: “Poate exista un gir din partea Academiei Române”

Proiectul care scoate din joc editurile private la achiziţia de manuale şcolare nu a mai ajuns astăzi în Guvern, aşa cum anunţa săptămâna trecută ministrul Educaţiei, Liviu Pop.

Reprezentanţi ai Ministerului au explicat pentru Europa FM că este în lucru o ordonanţă de urgenţă în acest sens, aflată în prezent pe circuitul de avizare internă. Concret, Editura Didactică şi Pedagogică, actuală regie de stat, ar urma să devină instituţie publică şi să se ocupe de editarea tuturor manualele școlare la solicitarea directă a Ministerului. Monitorul Oficial – adăugat de premierul Mihai Tudose în lista regiilor de stat implicate – ar prelua tipărirea.

Dispar astfel manualele alternative şi, odată cu ele, licitaţiile. Numărul autorilor va fi mult redus, iar editorii pun deja problema riscurilor legate de conţinut.

Prima critică apărută în spaţiul public a fost aceea că manualul unic riscă să întoarcă şcoala cu 27 de ani în urmă, când conţinutul manualelor livrate de stat era contestabil, mai ales la disciplinele umaniste.

Cristian Greşanu, preşedintele Uniunii Editorilor din România, din care fac parte cele mai multe edituri care făcut manualele alternative, spune că “după o volută de 20 de ani în care am avut o diversitate de manuale, ne întoarceam la controlul strict al informaţiei şi la o singură editură de stat. Pericolele pândesc mai ales disciplinele socio-umane. Închipuiţi-vă un singur manual de istorie în care toate lucrurile sunt subiective… Este îngrozitor, pur şi simplu”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Susţinător al ideii ministrului Liviu Pop, senatorul PSD Ecaterina Andronescu exclude întoarcerea în trecut prin revenirea la manualul unic.

Criticilor legate de riscurile unui conţinut subiectiv şi controlat de stat propus de un număr redus de autori fostul ministru le opune varianta unei verificări din partea Academiei Române.

“Cred că dacă se gândeşte un proces de selecţie corect pentru autorii de manuale, dacă evluatorul distinge foarte clar care este manualul cel mai bun pentru elev atunci nu ajungem acolo. Ca să scăpăm de această îngrijorare, să spunem, ar trebui ca programele fiecărei discipline să primească un gir al Academiei Române, care este o instituţie căreia nimeni nu-i poate reproşa nimic din ceea ce înseamnă o abordare profesională”, consideră fostul ministru al Educaţiei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Editura de stat va avea de conceput şi de tipărit manuale pentru câte 100 de discipline pentru fiecare an şcolar. Acestea ar trebui dublate de manualele digitale.

Modalitatea de selecţie autorilor şi procedura de evaluare a conţinutului care va ajunge în final în manual vor fi stabilite după adoptarea în Guvern a ordonanţei de urgenţă.