VERIFICAT DE EUROPA FM | România fără curent electric – sunt sau nu majoritatea caselor fără lumină „prin cătune”?

Critici de la Bruxelles, proteste ale pensionarilor, dispute politice care țin loc de strategii guvernamentale – așa arată România în jurnalele de știri.

De la tribuna Parlamentului, însă, deputatul ALDE Varujuan Vosganian încearcă să ne convingă că România e, de fapt, o țară în care se trăiește foarte bine. Iată argumentele:

„Până la a spune că noi trăim ca în Evul Mediu, lăsând impresia că la noi nu se poate nimic și trăim într-o cultură cronică a sărăciei nu sunt deloc de acord. Am condus compartimentul Energiei mulți ani. În România sunt 80.000 de case care n-au curent electric. Și majoritatea lor sunt în cătune, dispersate. Nu poți să vii la microfon și să spui că românii trăiesc în beznă ca acum 50 și 500 de ani.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Verificăm azi la Europa FM câte case fără curent electric mai sunt în România și dacă cele mai multe sunt în cătune, așa cum spune fostul ministru al Economiei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sunt aproape 140 de ani de când Thomas Edison a inventat becul. Un secol în care iluminatul electric a devenit o banalitate. Totuși, în România mai sunt încă gări și case fără lumină. Iar până nu demult erau și școli.

De la înălțimea tribunei parlamentare, domnul Varujan Vosganian ne asigură că nu sunt decât excepții – case dispersate, în cătune. N-am făcut nici 20 de kilometri în afara Capitalei și am găsit contrariul.

Căci, în România, dacă stai la mai mult de 100 de metri de transformatorul electric, fie și cu numai 5 sau 10 metri, trebuie să-ți faci o nouă rețea, de zeci de mii de euro, pe banii tăi sau ai comunei, care are, mai mereu, alte priorități.

La Clinceni sunt zeci, în țară sunt peste 26.035 de case la mai puțin de jumătate de kilometru de transformatorul electric rămase neracordate. Alte 19.062 s-au construit mai departe, dar nu la mai mult de 2 kilometri de rețea. Doar 7.236 din cele 52.233 de case fără current electric sunt la mare distanță, în sate izolateașadar una din , arată datele oficiale ale Ministerului Economiei adunate din prefecturi și din Consilii Județene (Datele pot fi consultate AICI).

Ani la rând, Guvernul nu a știut nici măcar câte case fără curent electric sunt în România. Doar a bănuit sau a estimat. Abia anul acesta a cerut autorităților locale o imagine concretă a acestor decalaje. Și chiar dacă mai important decât numărul caselor în beznă e cel al oamenilor care le locuiesc, pe acesta nu îl știm încă.

Oricum, afirmația domnului Varujan Vosganian că în România „majoritatea caselor fără curent electric sunt în cătune, dispersate” este FALSĂ.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS