Confidenţialitate

VERIFICAT DE EUROPA FM | De ce s-au scumpit ouăle? – AUDIO

Toate instituțiile statului au intrat în dispozitiv” să verifice dacă prețul ouălor a crescut nejustificat, a anunțat ministrul Agriculturii, în ședința de Guvern de miercuri. Cum de la poarta fermelor românești ouăle pleacă tot cu 36 de bani, domnul Petre Daea a socotit că până la 1 leu trebuie să fie „distanța lăcomiei”.

Până când Guvernul își va duce la capăt anchetele, ministrul Agriculturii a explicat în Parlament cum s-a ajuns aici:

„Se știe foarte bine că în perioada de toamnă, atunci când scad temperaturile, curba de ouat la păsările din gospodăriile populației scade, motiv pentru care scade și numărul de ouă. Această ofertă mai mică a fost potențată și de faptul că peste 600 de ferme au fost asanate în Europa datorită scandalului de fibronil. Cererea rămânând aceeași, a apărut pe piață acest raport dezechilibrat între cerere și ofertă și atunci în mod natural piața a reacționat, prețul s-a ridicat, dar, din constatările noastre, prea mult”, spune Petre Daea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Am verificat la Europa FM dacă prețul ouălor a crescut, în ultimele săptămâni, mai mult decât se întâmplă de regulă în această perioadă a anului, dar și dacă motivele pot fi exclusiv cele invocate de ministrul Daea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Fiecare român mănâncă, în medie, 330 de ouă pe an. Mai bine de jumătate vin din piață sau din magazine, așa că prețul oului e important, fără îndoială, în fiecare familie.

Sunt toamna ouăle mai scumpe, cum sugerează ministrul Agriculturii? Statistica nu se pune de-a curmezișul teoriei „curbei de ouat” enunțate de Petre Daea și confirmă că an de an, în ultimul deceniu, ouăle s-au tot scumpit din septembrie până în decembrie și s-au ieftinit abia după Crăciun.

Scumpirea se vede, în datele INS, și anul acesta. Dacă punem la socoteală și piețe, și supermarketuri, și magazine de cartier de peste tot din țară, prețul ouălor a sărit cu 4% în septembrie și cu aproape 7% în octombrie. Creșterea e însă exact în media ultimilor 10 ani.

Oferta scăzută, mai spune ministrul Agriculturii, nu poate fi scoasă din contextul european. Într-adevăr, prețul în Europa a crescut peste așteptări în ultimele luni după ce sute de ferme au fost închise în urma contaminării ouălor cu insecticidul fipronil.

În România, doar unul din 20 de ouă vine însă din import (244 de milioane din 6,6 miliarde de ouă în 2016, 162 de milioane din6,1 miliarde de ouă în 2014 ), așadar nici prețul lor în țări ca Belgia, Germania sau Oland a nu îl influențează dramatic pe cel de la noi.

Cu toate acestea, în datele trimise de Ministerul Agriculturii Comisiei Europene, România apare în topul țărilor cu explozii de preț în octombrie – 26% față de 19% cât este media europeană. Creșterea a continuat și în prima săptămână din noiembrie, când Direcția pentru Agricultură a Comisiei consemnează un plus de 4%, dublu față de restul Europei.

Nu același lucru se întâmpla și anul trecut. Când România importa același număr de ouă și găinile din curți treceau prin aceeași schimbare de anotimp, prețul din noiembrie al ouălor era comparabil cu cel din octombrie.

Cauzele scumpirii depășesc, fără îndoială, limitele teoriei curbei de ouat și au legătură inclusiv cu recentele schimbări din economie. Căderea leului și inflația, pe fondul consumului ssemnificativ din import, reintroducerea accizei la carburant, ca și energia mai scumpă se văd în prețurile tuturor alimentelor. În plus, reprezentanți ai patronatelor admit că, după creșterea salariilor bugetarilor, comercianții au adăugat, la rândul lor, la prețul alimentelor de bază ca să obțină profit.

Îi dăm așadar dreptate ministrului Petre Daea când spune că prețul ouălor a crescut recent mai mult ca de obicei în această perioadă. Motivele nu se pot însă limita nici la contextul european, nici la faptul că găinile din curți se ouă toamna mai puțin. Dintre cauzele scumpirii, nu pot fi omise deciziile guvernamentale care au influențat, în general scumpirile. Așadar, afirmația ministrului Agriculturii este PARȚIAL ADEVĂRATĂ.