Confidenţialitate

VERIFICAT DE EUROPA FM | Câți manifestanți au fost, în realitate, la mitingul din Piața Constituției?

Zeci de mii de oameni au ieșit sâmbătă seara în București la cel mai mare protest de la abrogarea ordonanței 13 încoace. De la Piața Universității până la Piața Constituției, manifestanții au reclamat în egală măsură revoluția fiscală a Guvernului PSD și noile legi ale Justiției votate în Parlament.

În lipsa oricărei estimări care să fi venit de la Jandarmerie, presa a făcut propriile aproximări ale numărului de protestatari. Cel mai contestat politician la manifestațiile din ultimele luni,  Liviu Dragnea, a venit, la rându-i, cu o socoteală.

Reporter: 70.000 de oameni au protestat sâmbătă seara.
L. Dragnea: Unde au fost 70.000?
Reporter: În București și în țară.
L. Dragnea: Eu m-am uitat pe evaluările oficiale, au fost 25.000, dar nu asta este foarte important.
Reporter: Protestează împotriva corupției, împotriva legilor Justitiției, împotriova celor care au probleme de integritate…
L. Dragnea: Împotriva Declarației 600 și chiar ținem cont de treaba asta…
Reporter: Dar principalul lor mesaj de axat pe Justiție, împotriva persoanelor care au probleme penale și sunt în funcții publice. Cum le răspundeți?
L. Dragnea: Dar nu trebuie neapărat să le răspund eu. Respect orice formă de protest dacă rămâne totuși în niște limite nonviolente, dar încercăm totuși să ducem programul de guvernare și să ne exercităm mandatul și în Parlament, unde ne-au votat totuși câteva milioane de români, și în guvern, așa cum le-am promis românilor în campania electorală.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Așadar 25.000 de manifestanți, spune Liviu Dragnea, în comparație cu „câteva milioane” de votanți ai PSD. Am verificat la Europa FM dacă informația strecurată aparent în treacăt de liderul PSD este veridică.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Timp de aproape o oră, Piața Constituției din București a părut sâmbătă seară un uriaș într-o continuă mișcare. De jos, dintre manifestanți, s-au văzut limpede valuri de oameni care ajunși în fața Parlamentului au strigat, au făcut fotografii și, la capătul marșului pornit din Piața Universității, au plecat spre casă. Doar că Piața, văzută de sus, a rămas pe mai departe plină. Mii de protestatari au venit minute bune din urmă.

E, din acest motiv, imposibil de spus cu precizie câți manifestanți au ieșit la cel mai mare miting anti-PSD din martie anul trecut încoace. Am încercat să o aflăm pe loc, de la jandarmi, am încercat și două zile mai târziu, de la oficiali din Ministerul de Interne. De fiecare dată, răspunsul a fost același: Jandarmeria nu face estimări publice pentru că orice formulă de calcul e contestabilă. Face, în schimb, estimări de uz intern pentru a-și stabili dispozitivele. Datele îi sunt transmise comandantului Jandarmeriei. Cel puțin oficial, nu și președintelui Camerei Deputaților.

În lipsa cifrelor oficiale, recurgem la un calcul matematic după formula aplicată de regulă la Jandarmerie, adaptată însă situației pe care am văzut-o pe teren, la miting.

Dacă delimităm cu ajutorul hărților Google suprafața ocupată constant de protestatari între 8 și 9 seara aplicația calculează 42.000 de metri pătrați în jurul Pieței Constituției. Jandarmii socotesc de regulă 2 manifestanți pe fiecare metru pătrat. În marș, protestatarii au fost însă mai răsfirați. Așa că luăm în calcul unul singur pe metru pătrat. Înseamnă cel puțin 42.000 de oameni care s-au aflat constant în Piață.

La fel de relevant poate fi momentul de vârf al manifestației. La ora 8.00 coloana ajunge în fața Parlamentului. În relatările lor, reporterii Europa FM confirmă că ultimii plecați de la Universitate sunt abia în dreptul Spitalului Colțea. O suprafață de 72.000 de metri pătrați, calculează Google Maps. Așadar nu cu mult sub 70.000 de protestatari și jandarmi laolaltă. Matematic, înseamnă între 40.000 și 70.000 de manifestanți sâmbătă în centrul Capitalei.

Dincolo de mesajele politice, disputa pe cifre poate fi ușor tranșată prin comparația cu numărul biletelor vândute în ultimii ani la marile concerte din Piața Constituției. 55.000 la AC/ DC în 2010, la Bon Jovi în 2011 și la Roger Waters în doi ani mai târziu. Organizatorii anunțau la final 35.000 de fani, în 2012, la Lady Gaga și 60.000 acum trei ani la concertul lui Robbie Williams din aceeași Piață.

Orice estimare o depășește pe cea de 25.000 de manifestanți a liderului PSD. Prin urmare, afirmația lui Liviu Dragnea este FALSĂ.

Galerie foto – imagini de la mitingul din 20 ianuarie 2018/ Credit foto: Octav Drăgan