Confidenţialitate

VERIFICAT DE EUROPA FM | Cât de bine stă bugetul de pensii fără banii din Pilonul II?

Odată publicat scenariul supendării plăților pentru Pilonul II de pensii ca prioritate legislativă, Guvernul i-a încredințat doamnei Olguța Vasilescu rolul de a repara „eroarea”.

Dincolo de a arăta spre Comisia de Prognoză în căutarea unui responsabil, ministrul Muncii a ieșit public să convingă de faptul că bugetul de pensii stă foarte bine. Practic, nici n-ar avea nevoie de contribuțiile din Pilonul II.

Iată cum a explicat doamna Olguța Vasilescu, duminică, la Antena 3, minunea lăsată în urmă de revoluția fiscală.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Anul trecut am repetat în neștire faptul că se va înjumătăți deficitul pe fondul de pensii dacă vom face acest transfer al contribuțiilor. Iată că asta se vede deja după primul trimestru. Am reușit să reducem anul trecut o parte din acest deficit, dar se vede extraordinar de bine anul acesta când s-a înjumătățit sau chiar mai mult de jumătate este redus – 56,4%. Anul viitor considerăm că vom elimina total deficitul.”

Am verificat la Europa FM dacă bugetul de pensii stă, și în realitate, la fel de bine ca în graficele ministrului Olguța Vasilescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

A fost nevoie doar de revoluția fiscală pentru ca bugetul de pensii să nu mai depindă decât pe jumătate de obișnuitele cârpeli de la Ministerul de Fiananțe. Așa ar suna, mai simplu, mesajul  ministrului Muncii. Cu graficele Guvernului în față, doamna Olguța Vasilescu a explicat la televizor că, la distanță de numai doi ani, minusul s-a redus considerabil – de la peste 912 de milioane de euro în primele trei luni ale guvernării Cioloș la397,5 milioane de euro în primul trimestru din 2018, sub Guvernul Dăncilă.

Aproape un paradox, în condițiile în care pensiile au crescut, iar numărul salariaților nu a făcut, între timp, un salt neobișnuit. Totuși, strict matematic, cifrele Ministerului Finanțelor confirmă varianta Olguței Vasilescu (vezi Execuția bugetară de la final de martie 2018 față de cea de la sfârșitul lunii martie 2017). În mare măsură, pentru că salariile bugetarilor au crescut, deci și asigurările pe care le plătesc.

Ce nu spune ministrul Muncii, uitându-se strict la bugetul de pensii, e că în acest timp s-a dublat deficitul în bugetul de stat – de la 5 la 10 miliarde de lei în primul trimestru al anului 9vezi situația Bugetului general consolidat pentru perioada 01.01-31.03.2018 față de situația Bugetului general consolidat pentru perioada 01.01-31.03.2017). Gaura s-a mutat, practic, dintr-un buzunar al statului în altul.

Încercați să vă închipuiți un iluzionist, la circ. Primul număr, pe care îl face impecabil, arată așa: mută 3,45 miliarde de lei din buzunarul drept în cel stâng. Cum intuiți, iluzionistul nostru e Ministerul de Finanțe. Iar suma e cârpeala de care Casa de Pensii a avut nevoie anul trecut, până în martie, ca să poată face plățile la zi.

La al doilea număr, iluzionistul se mișcă mai repede. Anul acesta, Casa de Pensii s-a descurcat până acum cu numai 1,8 miliarde de lei aduse dintr-un buzunar în altul.

Oprim filmul să vedem lucrurile mai de aproape. În primul bununar ar fi trebuit să rămână 2 miliade din cele 4 mutate prima oară. Doar că această economie e numai una aparentă. Chiar dacă anul acesta au plecat doar 2 miliarde, buzunarul drept e gol. Exact 2 miliarde de lei nu au mai ajuns în bugetul de stat  ca urmare a artificiului pe care s-a construit, de altfel, revoluția fiscală. Contribuțiile sociale reținute din fiecare salariu au crescut (cu 16%, în termeni nominali – de la 26,3% din vec hiul salariu brut la 25% din noul salariu brut, mai mare, întrucât include și cheltuielile angajatorului așa cum apăreau în vechiul Cod Fiscal) de la 1 ianuarie 2018, iar pentru ca lucrul acesta să nu se simtă la banii luați în mână, a scăzut impozitul pe venit (de la 16% la 10%). Statul încasează mai puțin și în loc să mute din buzunarul drept în cel stâng strânge suma pentru pensii direct în al doilea.

Nu înseamnă, însă, că sta mai bine.

În aceste condiții, interesul statului de a aduce mai mulți bani la Pilonul I este, prin urmare, la fel de mare ca anul trecut, când minusul bugetului de pensii era dublu. Și când ministrul Finanțelor vorbea deschis despre desființarea Pilonul II așa cum arată el azi.

Strict matematic și fără a ține cont de realitatea întregului buget, afirmația doamnei Olguța Vasilescu cum că guvernul a reușit să înjumătățească deficitul la fondul de pensii este ADEVĂRATĂ.

 


Sursă grafic: Guvernul României