Confidenţialitate

VERIFICAT DE EUROPA FM | A cui este Piața Victoriei?

La exact o lună de la intervenția în forță a Jandarmeriei care a spulberat un protest de ptroporții în fața Guvernului, două paturi pliante și un steag mobilează Piața Victoriei din București.

Semnele șederii permanente ale unei stafii la protest, sub o umbrelă de soare, au enervat Puterea. Mai ales că, la o lună după 10 august, a apărut, tras de-o bicicletă, și un pian.

Ca primar al Capitalei, doamna Gabriela Firea admite că și le-ar dori dispărute.

Doar să nu se întâmple de mâna Poliției Locale, adică la cererea domniei sale, ci cu implicarea Jandarmeriei. Altfel spus, decontul politic să revină exclusiv Guvernului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Piața Victoriei, fiind perimetrul din fața Guvernului României, aceste spații trebuie să fie securizate de către Serviciul de Protecție și Pază. Dar, având în vedere că Guvernul a anunțat că nu dorește să beneficieze de protecția SPP, ci va conclucra cu jandarmeria Română, acel spațiu trebuie să fie securizat, din toate punctele de vedere, de către Jandarmerie. Deci nu este o problemă administrativă.”

Verificăm azi, la Europa FM, a cui e, în realitate, Piața Victoriei.

Anca Simina:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Bogdan s-a născut în București, după Revoluție. De o lună, ziua merge la muncă, noaptea doarme în Piața Victoriei, pe un pat pliant. Nu venise, până pe 10 August, la niciun protest. Atunci, în mintea lui s-a produs un declic.

De aproape doi ani, se ridică, din timp în timp, o întrebare – a cui e Piața Victoriei? Primarul Gabriela Firea o pasează Guvernului. Guvenul ar șterge-o dacă ar putea, cu totul, de pe harta Capitalei. E așadar un loc pe care nicio autoritate nu îl revendică, pentru că, de a doua zi, ar trebui să explice, și, administrativ, și politic, ce s-a întâmplat aici pe 10 august.

În acte, Piața Victoriei e domeniu public în proprietatea Capitalei. A înscris-o în Cartea Funciară Consiliul General al Municipiului București acum 10 ani.

De atunci e delimitată clar de curtea și de sediul Guvernului, obiectiv militar ale cărui acte cadastrale sunt secrete.

Așadar cei 40.000 mp din fața Guvernului nu au nicio legătură cu perimetrul obiectivului militar atât de des invocat, câtă vreme orice manifestație rămâne dincolo de trotuarul Palatului Victoriei.

Doamna Gabriela Firea, în responsabilitatea căreia se află așadar Piața Victoriei, spune că securitatea cetățenilor în zonă ar fi, teoretic, treaba Serviciului de Protecție și Pază, alungat însă de Liviu Dragnea din Guvern. În realitate, în sediile principalelor instituții publice – Guvern, Președinție, Parlament – SPP securizează doar intrările, prin filtre anti-tero. Curtea Guvernului, ca si cea a Paralmentului, e păzită de Jandarmerie. Iar dincolo de gard, intervin Poliția Locală si Jandarmeria, doar daca e cazul.

O lege a adunărilor publice le cere organizatorilor oricărui protest un aviz de la primărie. Aceeași lege nu face însă nicio distincție între adunări publice autorizate și neautorizate. Dar obligă autoritățile să asigure securitatea manifestanților. Iată și cum: poliția si Jandarmeria răspund, inclusiv cu lacrimogene, DACĂ apar manifestanți violenți, iar o intervenție în forță poate avea loc DACĂ o decide prefectul sau primarul.

Despre noaptea de 10 august, prefectul Speranța Cliseru spune ca a semnat ordinul de intervenție dupa ce aceasta avusese loc. Public, prefectul nu a pomenit, însă, nimic despre vreun accept verbal și nici vreunul transmis printr-un mesaj pe WhatsApp.

Până ca ancheta să arate spre vreun responsabil, în disputa despre perimetrul Pieței Victoriei lucrurile sunt clare: Piața e în proprietatea Capitalei, iar cei care lasă aici corturi sau orice altceva riscă amenzi. Nici poliția, nici Jandarmeria nu pot, însă, interveni câta vreme liniștea și ordinea publică nu sunt afectate. Iar responsabilitatea Primăriei e cel puțin egală cu cea a Guvernului.

Protestatar: Dacă se dau ordine de amenzi, amenzi am primit. Și am primit amendă doar pentru prezența aici, cu toba, în noiembrie anul trecut. 500 de lei.
Reporter: Tu, Bogdan, te aștepți să vină Poliția Locală, Jandarmeria, să te ia de aici?
Protestatar: Nu. Mi-a luat datele, dar n-a venit să îmi dea niciun avertisment. Eu mai stau.
Reporter: A cui e Piața Victoriei:
Protestatar: A noastră.
Protestatar: A tuturor oamenilor din țara aceasta, zic eu. Dar acum câteva zile a fost a jandarmilor.
Protestatar: Piața Victoriei e a Victoriei. Și atât.

Prin urmare, afirmația doamnei Gabriela Firea că Piața Victoriei, ca perimetru din fața Guvernului, nu e problema Primăriei, ci strict a Jandarmeriei, dacă nu cumva a SPP, este FALSĂ.