Confidenţialitate

VERIFICAT DE EUROPA FM: A avut sau nu ministrul Economiei firme în insolvență? – AUDIO

Guvernul României are din această săptămână un nou ministru.

Deputatul PSD Gheorghe Șimon a preluat marți portofoliul Economiei de la Mihai Fifor care a devenit ministru al Apărării.

La prima ieșire publică după nominalizare, Gheorghe Șimon a vorbit despre îndelungata sa experiență în funcții politice ca atu pentru pasul făcut spre Ministerul Economiei.

Despre experienței sale în domeniu sau în privința administrării unei companii, ministrul s-a limitat la a spune doar atât: Nu am avut nicio firmă care a intrat în insolvență.

Europa FM a verificat dacă este sau nu așa.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nume nou în prim-planul politic, Gheorghe Șimon e de profesie inginer mecanic. După 1990, a fost, însă, mai degrabă politician cu funcții locale în județul Maramureș. Din ceastă postură, în regăsim în anii 2000 conectat la foste întreprinderi comuniste privatizate de stat.

Este vorba despre ANGRED SRL Baia Mare, fosta secție a unei fabrici de compomente industriale de dinainte de `89, dar și despre INDEPENDENȚA SA, o companie de transport local.

Gheorghe Șimon apare de asemenea ca acționar minoritar într-un club de fotbal. Toate trei au sfârșit în faliment, arată deopotrivă Buletinul Procedurilor de Insolvență și dosarele din instanță.

Să luăm, de pildă, exemplul firmei INDEPENDENȚA SA, singura pe care noul ministru a menționat-o în toate declarațiile de interese semnate ca deputat și anterior, în calitate de consilier județean în Maramureș.

Foto: Declarația de interese a consilierului județean Gheorghe Șimon din iunie 2011 

Compania de transport local din orașul Vișeu de Sus, privatizată în anii `90, ajunge să aibă după 2000 mari datorii la stat. Sunt anii în care documentele oficiale de la Registrul Comerțului îl indică pe Gheorghe Șimon drept administrator al firmei.

În această postură îl regăsim și în 2005, anul în care INDEPENDENȚA SA este dizolvată pentru că nu-și depune situațiile financiare la Registrul Comerțului. Pentru ca statul să își recupereze o parte din bani, în 2011 instanța decide deschiderea procedurii simplificate de insolvență și intrarea în faliment.

O soartă similară are ANGRED SRL, fabrica pe care actualul ministru al Economiei a condus-o până să devină deputat și la care a fost de asemenea acționar. Compania intră în faliment în 2006 și este radiată șapte ani mai târziu.

Așa cum îl descrie legislația, falimentul este o formă de insolvență.

În concluzie, afirmația ministrului Economiei, Gheorghe Șimon, că nu a avut „nicio firmă care a intrat în insolvență” este FALSĂ.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.