Confidenţialitate

VERIFICAT: Ar fi falimentat sau nu statul român dacă i-ar fi plătit indemnizaţia lui Zuckerberg?

Ar fi falimentat sau nu statul român dacă ar fi trebuit să îi plătească lui Mark Zuckerberg indemnizație de creștere a copilului înainte de plafonarea la 8500 de lei?

Vestea că fondatorul rețelei de socializare Facebook, Mark Zuckerberg, vrea să îşi ia două luni de concediu după nașterea celui de-al doilea copil a determinat-o pe Olguța Vasilescu să invoce cu acest exemplu beneficiile pe care le-ar aduce plafonarea indemnizației de creștere a copilului decisă de Guvern recent, prin ordonanță de urgență, la iniţiativa sa.

„Dacă era roman și trebuia sa ii dam 85% din venituri, lunar, ca indemnizație de paternitate, înainte de apariția OUG, faliment scria pe noi!”, a scris ministrul muncii pe contul personal de Facebook.

Experții de la Factual.ro au verificat în ce măsură avertismentul ministrului ar sta în picioare în ipoteza în care Mark Zuckerberg ar fi avut aceleași venituri în România.

“Am ajuns la concluzia că în niciun caz nu ar falimenta statul român, ci ar avea o indemnizaţie de creştere a copilului extrem de mică, el având un salariu de 1 dolar pe an. Informaţia este disponibilă pe Securities and Exchange Commission , site-ul comisiei de supraveghere a burselor din statele unit“, a explicat editorul Factual Ovidiu Vanghele, pentru Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Directorul general al Facebook are un venit de 5.700.000 de dolari pe an. Banii vin însă din dividende și alte tipuri venituri pe care legea românească nu  le ia în calcul la stabilirea indemnizației pentru părinți. Astfel, dacă Zuckerberg și-ar încasa salariul din România, statul ar trebui să îi plătească în concediu paternal 1.232 de lei pe lună. Sub media națională de 1.698 de lei a indemnizaţiei de creştere a copilului.

Din 2010, indemnizația se calculează pe baza veniturilor din salarii şi asimilate salariilor, din activităţi independente și din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură. Anul acesta a fost plafonată la 8.500 de lei.