Veniturile totale ale gospodăriilor din România au crescut în al treilea trimestru din 2018 cu 30%. Cheltuielile au crescut mai mult

Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul al treilea din 2018, în termeni nominali, 4454 lei pe gospodărie şi 1713 lei pe persoană, potrivit unui comunicat trimis de Institutul Național de Statistică postului de radio Europa FM.

Dacă veniturile totale ale gospodăriilor din România au crescut în al treilea trimestru al anului 2018 cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, până la 4.454 lei pe lună, cheltuielile s-au majorat cu ceva mai mult, respectiv 34,9%, ajungând la 3.891 lei .

Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în trimestrul III 2018, în medie, de 3.891 lei lunar pe gospodărie (1497 lei pe persoană) şi au reprezentat 87,4 % din nivelul veniturilor totale.

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (67% din veniturile totale ale gospodăriilor).

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (18%), veniturile din agricultură (2,2%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,5%), cele din proprietate şi vânzărea de active din patrimoniul gospodăriei (1,1%) precum şi veniturile în natură (8,2%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,8%).

Cele mai mari cheltuieli într-o gospodărie au fost pentru consum, în timp ce investițiilor este alocat un procent infim.

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul III 2018, în medie,31,8 % din consumul gospodăriilor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS