Vatican – Un episcop a fost suspendat pentru ca ii placea luxul

Episcopul din Limburg, Franz-Peter Van Elst, e bănuit că și-ar fi renovat reședința oficială la un cost de peste 30 de milioane de euro.

Vaticanul l-a suspendat pe unul dintre înalții prelați din Germania, acuzat în mai multe rînduri de presă că ar face cheltuieli exorbitante.

Presa germană l-a poreclit cu mai mulți ani în urmă ‘Episcopul de diamant’ pe prelatul catolic.

Potrivit unui comunicat al Vaticanului, el nu-și mai poate îndeplini misiunea, iar o perioadă de absență din dioceza sa ar fi ‘potrivită‘. Numeroși cetățeni germani plătesc taxe pentru finanțarea Bisericii Catolice, iar extravaganțele episcopului din Limburg nu au trecut neobservate.

Între altele, el a zburat la clasa întîi în India, unde i-a vizitat… pe săraci. Acuzațiile la adresa prelatului german sunt însă cu mult mai grave – de pildă, e bănuit că ar fi mințit sub jurămînt în legătură cu cheltuielile pe care le-a făcut.

Cele mai multe critici le-a primit pentru îmbunătățirile pe care le-a adus reședinței sale oficiale.

Imobilul a costat oricum 5 milioane și jumătate de euro, dar episcopul i-a adăugat o baie evaluată la 15 mii de euro și o capelă privată în valoare de aproape 3 milioane. Era de așteptat ca astfel de cheltuieli să nu fie pe placul Papei Francisc – capul Bisericii Catolice i-a criticat în repetate rînduri pe acei preoți care par să se fi deprins cu luxul.