Vaslui: Preoţii acuzaţi de corupţie, plasaţi în arest la domiciliu

Cei trei preoţi din judeţul Vaslui reţinuţi de către DNA pentru fapte de corupţie după ce l-ar fi şantajat pe episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, cu un filmuleţ compromiţător au fost plasaţi, vineri, de către instanţă, în arest la domiciliu. Potrivit anchetatorilor, pentru a nu da publicităţii o posibilă înregistrare video, preoţii ar fi pretins bani sau funcţii.

Tribunalul Vaslui a dispus arestul la domiciliu pentru arhimandritul Cristian Jitaru, de la Episcopia Huşilor, şi preoţii Gheorghe Damian şi Răzvan Bumbu, în dosarul în care aceştia sunt cercetaţi de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru şantaj.

Astfel, magistraţii vasluieni au respins cererea procurorilor anticorupţie, prin care aceştia solicitau emiterea unui mandat de arestare pe numele celor trei bărbaţi pentru o perioadă de 30 de zile. În consecinţă, reprezentanţii DNA au contestat deja măsura Tribunalului Vaslui, cerere care va fi judecată la Curtea de Apel Iaşi.

DNA a dispus, joi, reţinerea pentru 24 de ore a celor trei preoţi, sub acuzaţia de şantaj, pe motiv că ar fi pretins funcţii sau ar fi cerut sume importante de bani pentru a nu dezvălui unele materiale compromiţătoare cu ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Emiterea ordonanţelor de către procurorii DNA s-a făcut în urma unor percheziţii desfăşurate la domiciliile celor anchetaţi în acest dosar.

Potrivit procurorilor DNA, preotul arhimandrit Cristian Jitaru, din cadrul Episcopiei Huşilor, ar fi ameninţat o persoană din conducerea Bisericii Ortodoxe cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru aceasta din urmă, în scopul de a dobândi, în mod injust, atât un folos patrimonial, cât şi unul nepatrimonial, respectiv nominalizarea sa pentru un post de episcop vicar.

”În aceeaşi manieră au procedat şi ceilalţi doi inculpaţi, preotul de caritate din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, Gheorghe Damian, şi preotul paroh al Parohiei Văleni, Răzvan Bumbu, care, în intervalul 12 – 14 iunie 2017, au pretins doar suma de 50.000 euro, fără vreo altă «avansare»”, susţin procurorii DNA.

Cel şantajat de către cei trei preoţi ar fi episocpul Huşilor, preasfinţitul Corneliu Bârlădeanu, care ar fi apărut în ipostase compromiţătoare într-un filmuleţ, se pare alături de un fost elev de la Seminarul Teologic Huşi, în prezent preot în judeţul Vaslui. Preoţii l-ar fi ameninţat pe şeful lor că dacă nu le dă bani sau funcţii atunci vor face publică înregistrarea, atât presei, cât şi conducerii Bisericii Ortodoxe Române.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS