Confidenţialitate

VASLUI: Alunecări de teren în mai multe localități, în urma precipitațiilor din această primăvară

Mai multe localități din județul Vaslui se confruntă cu fenomenul alunecarilor de teren, dupa ninsorile abundente înregistrate în aprilie.

Situaţia cea mai gravă este în sudul judeţului, în comuna Voineşti, acolo unde pământul prăvălit a ajuns la câțiva zeci de metri de casele oamenilor.
Potrivit autoritatilor, pe o suprafaţă de aproximativ 10.000 de metri pătraţi pământul a luat-o la vale.

 

Localnicii au fost somati să se mute pe altă parte, însă aceştia au refuzat. Mulţi dintre sătenii care locuiesc în zonele de risc nu deţin autorizaţie de construcţie pentru casele ridicate.

 

Exista in mai multe localitati alunecari de teren si am trimis deja comisia de evaluare a pagubelor. La aceasta data nu putem vorbi despre pagube insemnate. Nu se impune stramutarea de persoane, nefiind afectata nicio locuinta. Monitorizam in continuare fenomenul si speram sa nu avem situatii deosebite. Problema alunecarilor de teren este mai veche in majoritatea localitatilor afectate, insa acum s-a accentuat, din cauza precipitatiilor”, a declarat prefectul județului Vaslui, Isabel Bogdan.

Potrivit reprezentantilor Prefecturii Vaslui, alunecările de teren au loc de mai mulţi ani în judet, însă în ultima perioadă s-au accentuat din cauza faptului că zăpada cazuta la finalul lunii aprilie s-a topit brusc, iar solul, destul de umed, nu a avut capacitatea să înglobeze apa rezultată.

Au fost afectate suprafeţe agricole şi de păşune, drumuri, poduri şi ravene din diferite zone.