Vasile Goldiş, una dintre personalitățile care au pregătit Marea Unire, comemorat la Arad

Vasile Goldiş este unul dintre cei care au pregătit Marea Unire şi au elaborat şi susţinut Rezoluţia Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Duminică, o slujbă religioasă a fost oficiată de către un sobor format din mai mulţi preoţi la Catedrala Ortodoxă Veche din centrul municipiului Arad şi a fost organizată de către Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, care poartă numele celui care, alături de Ştefan Cicio-Pop şi Ioan Suciu, este considerat corifeu al Marii Uniri de la 1918.

Student eminent, apoi profesor, Vasile Goldiş s-a consacrat cu tenacitate pregătirii conştiinţelor celor din Ardeal şi Banat pentru realizarea Marii Uniri şi a fost unul dintre cei mai activi luptători pentru drepturile naţionale ale românilor din monarhia austro-ungară.

Vasile Goldiş a fost şi secretar consistorial al Episcopiei Aradului timp de mai bine de 30 de ani, perioadă în care a răspuns de problemele învăţământului.

Om politic, istoric, publicist, militant pentru unirea tuturor românilor şi membru în Marele Sfat Naţional care a înfăptuit Unirea, deputat, ministru al Culturii, membru de onoare al Academiei Române, Vasile Goldiş s-a născut pe 25 noiembrie 1862, în satul Mocirla, în prezent satul Vasile Goldiş, diin judeţul Arad, şi a murit pe 10 februarie 1934, în locuinţa sa din Palatul Românul din municipiul Arad, clădire în care astăzi se aFlă sediul Muzeului Memorial Universitar “Vasile Goldiş. Ziua înmormântării a Fost declarată Zi de Doliu Naţional, iar la festivităţi au participat zeci de mii de arădeni.

Corespondentul Europa FM la Arad, Ciprian Boițiu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mai multe manifestări vor avea loc la Arad în acest an pentru a marca Centenarul Marii Uniri de la 1918.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS