Confidenţialitate

Vasile Dîncu: „Cu siguranță că PSD își dorește președinția României după 20 de ani de pauză. Cu siguranță că Marcel Ciolacu este cel pe care îl sprijinim” | VIDEO

Vasile Dîncu – președintele Consiliului Național PSD – a fost unul dintre invitații Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. În intervenția telefonică, Vasile Dîncu a explicat că alianța dintre Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL) „este o rațiune suficientă pentru a face împreună un proiect, un proiect de stabilitate, care să poată articula pe termen lung dezvoltarea României”. Cât despre alegerile prezidențiale din România anului 2024, Vasile Dîncu a spus la Europa FM că „Cu siguranță că Partidul Social Democrat își dorește președinția României după 20 de ani de pauză și, cu siguranță, Marcel Ciolacu este cel pe care îl sprijinim noi”. Mai mult, Vasile Dîncu a subliniat că „Este o diferență destul de mare între popularitatea, încrederea și intenția de vot sau favorabilitatea lui Marcel Ciolacu și cea a domnului președinte PNL”. În privința alegerilor locale, Vasile Dîncu a spus la Europa FM că„Din partea PSD, Gabriela Firea este candidatul cel mai performant”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vasile Dîncu, despre alianța PSD-PNL: „Ne-am gândit în primul rând la un proiect pe termen lung” / „Încercăm să facem un proiect de mai mare coerență pentru viitor”

Mădălina Dobrovolschi: Care sunt avantajele alianței PSD-PNL? Care a fost ligica din spatele participării în comun, cel puțin la prima etapă a alegerilor, adică cele comasate – europarlamentare și locale?

Vasile Dîncu: „Nu ne-am gândit, în primul rând, la niște avantaje situaționale, ca să spunem așa, deși uneori jurnaliștii pot să speculeze și asta. Ne-am gândit în primul rând la un proiect pe termen lung, chiar dacă suma 1 plus 1 nu poate să facă chiar 2, dar poate să facă și 2,5 dacă reușim să articulăm un proiect destul de bine și comunicațional.

Deocamdată, evident că a fost o surpriză poate, deși nu foarte mare, și pentru electoratul nostru sau pentru electoratul Partidului Național Liberal, pentru că în mod tradițional cele două partide au fost în competiție directă 30 de ani, dacă luăm istoria din ultima vreme.

Este un partid de stânga, celălalt este un partid de dreapta, ne-am alternat la guvernare. Însă, ideea unui proiect care să elimine fragmentarea pentru anii care vin, în care am avut mereu alternative… Nu știu… Cred că domnul președinte Iohannis a numit o grămadă de premieri, 7 premieri, dacă nu mai mulți. Am avut 25 de miniștri sau peste 30 de miniștri la Sănătate. Peste 30 de miniștri la Educație.

Încercăm să facem un proiect de mai mare coerență pentru viitor. Având în vedere crizele care au loc în afara țării, aproape de noi, fiind un război la graniță. Și, mai ales, cred că ne trebuie un proiect pe termen lung.

Mi-e oarecum groază să spun proiect de societate, pentru că s-a vorbit foarte mult sau prea mult despre asta, dar încercăm să facem acest lucru. Încercăm – poate că unora li se pare ciudat că mergem la europarlamentare împreună…”.

Vasile Dîncu: „Și în Europa există în acest moment între Partidul Socialiștilor Europeni, Partidul Popular și Renew Europe o colaborare. Va fi probabil o alianță în viitor între aceste trei forțe”

Mădălina Dobrovolschi: Sunteți familii politice diferite. Într-adevăr, poate să pară ciudat.

Vasile Dîncu:Da, suntem familii politice diferite. Vreau să spun că acest lucru se va mai întâmpla, cred, în Europa și în alte părți, pentru că și în Europa există în acest moment între Partidul Socialiștilor Europeni, Partidul Popular și Renew Europe există colaborare, există și va fi probabil o alianță în viitor între aceste trei forțe care altădată se alternau la putere sau se luptau pentru putere.

Deci, este o rațiune suficientă ca să spunem pentru a face împreună un proiect, un proiect de stabilitate, care să poată articula pe termen lung dezvoltarea României. Aceasta este principala rațiune pentru care am…”.

Vasile Dîncu, despre un posibil candidat comun la prezidențiale: „Există această posibilitate, nu este o chestiune pe care să o fi hotărât în mod definitiv”

Mădălina Dobrovolschi: De, mergeți pe cartea stabilității ca să zicem logica din spatele acestei acțiuni de a candida împreună. Dar cât de departe va merge această formulă? Veți avea un candidat comun la alegerile prezidențiale?

Vasile Dîncu: „Există această posibilitate, nu este o chestiune pe care să o fi hotărât în mod definitiv. Există și posibilitatea de a merge în toamnă pe liste comune, dacă vedem că funcționează această alianță la alegerile parlamentare. Există o perspectivă care se deschide. Vedem cum o s-o completăm, dar credem și suntem destul de hotărâți să mergem înainte și în funcție – sigur – de rezultatele pe care le vom avea în această perioadă în care vom avea alegeri comasate între europene și locale”.

Vasile Dîncu: „Cu siguranță că Partidul Social Democrat își dorește președinția României după 20 de ani de pauză și, cu siguranță, Marcel Ciolacu este cel pe care îl sprijinim noi”

Mădălina Dobrovolschi: Și pentru a pune punctul pe I. Marcel Ciolacu, candidat la prezidențiale, susținut și de PSD, dar și de PNL?

Vasile Dîncu: „Am vrut să depășim această discuție în această perioadă în care discutam cele două alegeri. Cu siguranță că Partidul Social Democrat își dorește – fie că vom avea un singur candidat, fie că vor fi și alte candidaturi – președinția României după 20 de ani de pauză și, cu siguranță, Marcel Ciolacu este cel pe care îl sprijinim noi pentru alegerile prezidențiale de viitor. Vom vedea în ce formulă va fi, dar noi nu vom renunța la această candidatură în acest moment”.

Vasile Dîncu, despre Nicolae Ciucă: „Este o diferență destul de mare între popularitatea, încrederea și intenția de vot sau favorabilitatea lui Marcel Ciolacu și cea a domnului președinte PNL”

Mădălina Dobrovolschi: Dar Nicolae Ciucă, candidat PNL-PSD?

Vasile Dîncu: „Este destul de complicat dacă ne uităm în acest moment în sondaje. Probabil că vom hotărî… Evident, dacă vom hotărî un candidat comun, cel mai bun va fi susținut. În acest moment – îl aveți acolo și pe Remus Ștefureac, un sociolog și un politolog excepțional, vă poate spune că este o diferență destul de mare între popularitatea, încrederea și intenția de vot sau favorabilitatea lui Marcel Ciolacu și cea a domnului președinte PNL”.

Vasile Dîncu, despre Mircea Geoană: „În acest moment nu se pune problema candidaturii unui independent pentru președinția României din partea Alianței sau din partea noastră”

Mădălina Dobrovolschi: Dar Mircea Geoană candidat PNL-PSD?

Vasile Dîncu: „Mircea Geoană și-a lansat o candidatură într-un spațiu neutru, să spunem, politic. A încercat să construiască niște cadre pentru un viitor proiect pentru România și în acest moment nu a mers să discute, nu a negociat cu niciun partid. Nici cu Partidul Social Democrat, nici cu Partidul Național Liberal din câte știu eu și nici cu alte partide. În acest moment nu se pune problema candidaturii unui independent pentru președinția României din partea Alianței sau din partea noastră”.

Mădălina Dobrovolschi: Dar excludeți cu totul numele lui Mircea Geoană? Poate se înscrie în PSD, se reîntoarce în PSD. Ar fi o variantă?

Vasile Dîncu: „În politică nu putem exclude nicio variantă, însă până în acest moment nu s-a întâmplat acest lucru și atunci nu putem vorbi decât despre ipoteze dacă luăm în calcul acest scenariu”.

Vasile Dîncu, despre alegerile locale: „Din partea PSD, Gabriela Firea este candidatul cel mai performant”

Mădălina Dobrovolschi: Și aș vrea să vă mai întreb și despre alegerile locale, pentru că este un subiect foarte fierbinte. Gabriela Firea, susținută de PSD? Tocmai azi a spus că are susținerea organizației din care face parte.

Vasile Dîncu: „A spus-o și Marcel Ciolacu în mai multe rânduri recent. Depinde și de modul în care vom reuși să măsurăm candidații în sondajem candidatul PNL și cel al PSD. Din partea PSD, Gabriela Firea este candidatul cel mai performant. Nu am făcut recent sondaje, dar realizăm acum niște sondaje și la nivelul Capitalei – în acest moment, ea este cel mai previzibil canidat din partea PSD. Vom vedea în urma sondajelor…”.

Vasile Dîncu, despre Nicușor Dan la locale: „Este privit ca un oponent și al PNL, evident că și al PSD. Nu cred în această variantă”

Mădălina Dobrovolschi: Dar dacă aveți candidat comun cu PNL? Credeți că PNL se poate alinia susținând-o pe Gabriela Firea candidat comun? Ați discutat… Chiar azi s-a discutat despre un candidat comun PNL-PSD la Capitală.

Vasile Dîncu: „Aceleași lucruri ni le vor spune cercetările sociologice, care este candidatul cu cele mai mari șanse de a-l învinge pe Nicușor Dan acela va fi candidatul tuturor”.

Mădălina Dobrovolschi: Nicușor Dan să înțeleg că este exclus… Dacă PNL-ul ar merge pe această variantă?

Vasile Dîncu: „Din câte am văzut eu, la negocierile pe care le-am avut în ultimele trei săptămâni cu PNL nu s-a pus problema ca acesta să fie candidatul din partea PNL. Este privit ca un oponent și al PNL, evident că și al PSD. Nu cred în această variantă”.

Vasile Dîncu, despre aleșii locali care schimbă partidele politice: „Poate chiar ideea de alianță, de a merge împreună i-a făcut pe unii să li se pară mai ușor că trec de la un partid la altul pentru că oricum suntem pe aceeași parte a tabloului”

Mădălina Dobrovolschi: Oponent, dar a fost candidatul susținut. Mai am o singură întrebare: ce se întâmplă cu racolările de primari – acum PSD în Timiș. Cum se poate să fiți aliați și să se lupte cei de la PSD pentru primari PNL. E o formulă pe care o puteți înțelege?

Vasile Dîncu:A fost din nefericire un mercato care a funcționat în ultima vreme, ca la fotbal. Este urmare a unor neînțelegeri care există în interiorul organizațiilor PNL sau și PSD – și de la PSD cred că au trecut, mai puțin, ce e drept, la PNL. Sunt mulți care s-au întors de la partidul la care au plecat la un moment dat printr-un alt transfer de genul acesta. Este regretabil pentru că…”.

Mădălina Dobrovolschi: E regretabil, dar nu puteți cumva, prin decizie de partid, să opriți lucrul acesta dacă tot aveți un parteneriat? E destul de ciudat, e ca într-o căsătorie în care acceptați totuși, din când în când, și relații paralele.

Vasile Dîncu: „La ultima dezbatere, discuție pe care am avut-o în cadrul Alianței, chiar ieri dacă nu mă înșel, am discutat și acest aspect și decizia este de a opri, de a nu promova aceste tipuri de relații între noi și PNL. Din păcate, poate chiar ideea de alianță, de a merge împreună i-a făcut pe unii să li se pară mai ușor că trec de la un partid la altul pentru că oricum suntem pe aceeași parte a tabloului”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Victor Negrescu: Integrarea totală a României în Schengen și situația agricultorilor din UE, printre prioritățile Parlamentului European | AUDIO