Confidenţialitate

Vasile Bănescu, despre exceptarea bisericilor de la solicitarea certificatului verde la intrare: „Nu poți limita un act esențial precum actul de credință”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a fost invitat în emisiunea „Piața Victoriei” de la Europa FM. Vasile Bănescu a explicat că nu doar Biserica Ortodoxă este exceptată de la solicitarea certificatului verde, ci toate cultele.

„Facem parte din Uniunea Europeană și nicăieri în Uniunea Europeană nu există certificat verde care să limiteze accesul unui om într-un spațiu eclezial, într-un spațiu al rugăciunii. Anul trecut s-au comis, în orbecăiala prin care am trecut cu toții, niște excese care i-au pus pe gânduri pe oamenii din zona de reflecție legată de libertatea religioasă la nivel internațional în legătură cu încălcări ale libertății religioase.

După această analiză făcută un an de zile, anul acesta autoritățile de peste tot au conchis că nu poți limita un act esențial precum actul de credință, așa cum este și actul de subzistență alimentat de intrarea într-un magazin de alimente. Nicăieri în lume nu funcționează un certificat verde la intrarea în biserică. Nu poți limita libertatea de expresie a credinței, cu condiția respectării stricte a unor reguli. Aceasta este explicația autorității, nu este nimic ilegal”, a explicat Vasile Bănescu la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Vasile Bănescu explică ce a determinat BOR să schimbe abordarea în contextul pandemiei de COVID-19. „Mesajele au fost atrase de o realitate care s-a schimbat dramatic”