Confidenţialitate

Vasile Bănescu explică ce a determinat BOR să schimbe abordarea în contextul pandemiei de COVID-19. „Mesajele au fost atrase de o realitate care s-a schimbat dramatic”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Întrebat ce a determinat Biserica Ortodoxă Română să schimbe abordarea, Vasile Bănescu a spus că atât un om, cât și o instituție trebuie să adapteze reacția la realitatea obiectivă din jur.

Vasile Bănescu a mai explicat că implicarea Bisericii Ortodoxe în prima parte a pandemiei de coronavirus, în anul 2020, a fost una de natură social-caritabilă, menționând că ajutorul Bisericii Române s-a ridicat la suma de 38 de milioane de euro anul trecut, sumă care a însemnat, printre altele, și aparatură medicală.

„Reacțiile firești ale unei persoane, ale unui corp social sau ale unei instituții trebuie să fie dictate de modificările realității obiective din jurul ei. Realitatea socială românească pusă sub semnul dramatic a ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni, în ultima lună, sutele de morți pe zi, alerta medicilor care sunt epuizați în spitale, toate aceste lucruri complexe care antrenează o suferință enormă din punct de vedere uman, aceste lucruri au modificat percepția noastră a tuturor. De ce Biserica Ortodoxă Română a sporit frecvența și a pus accente mai ascuțite în mesajul său destinat oamenilor, credincioșilor și nu numai lor, mass-media în general? Aceste mesaje au fost atrase de o realitate care s-a modificat dramatic”, a spus Vasile Bănescu la Europa FM.

„În prima parte a pandemiei, când implicarea Bisericii Ortodoxe – când vorbesc de Biserică eu am în vedere și celelalte culte religioase, credința fiind un numitor comun pentru orice om care-și exprimă afilierea religioasă la un cult – implicarea Bisericii în prima parte a anului trecut și de-a lungul anului trecut 2020, care a fost, prin comparație, un an fără atâtea jertfe umane, fără atâtea victime ale acestei perfide boli, a fost una în plan caritabil, social, filantropic și amănuntele legate de asta pot fi găsite oricând în documentele transmise, în rapoartele primite inclusiv de spitale care au primit ajutor. Ajutorul Bisericii Române, anul trecut, s-a ridicat la suma de 38 de milioane de euro, o sumă tradusă în aparatură medicală, în ajutoare concrete și așa mai departe”, a adăugat Vasile Bănescu.

„Anul acesta, când campania de vaccinare a avut un curs sinuos, iar vara a culminat în mod negativ printr-o demobilizare socială, întrucât au apărut în spațiul public mesaje care ne-au făcut pe toți să credem că am trecut cu bine peste ce a fost mai rău. Din păcate, realitatea ne confirmă că nu a fost deloc așa. Un mesaj triumfalist în care am crezut cu toții că am trecut de ce a fost mai greu, chiar atunci când pandemia își aduna forțele, vedem acum, a făcut un mare deserviciu nouă tuturor. Ulterior, a urmat o perioadă de relaxare accentuată. Am trecut prin vară și toamnă mai puțin concentrați pe tot ce înseamnă riscuri – eu vorbesc acum din ce am metabolizat eu însumi din mesajele specialiștilor – ne-am trezit în fața unei realități crâncene care sufocat sistemul medical românesc. Implicarea Bisericii într-o perioadă de acalmie, într-o perioadă de suferință diluată la nivelul societății care nu se confrunta cu drame foarte concrete s-a manifestat într-un plan social-caritabil”, a mai spus Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Partriarhiei Române.

Citește și: Peste 150.000 de persoane s-au vaccinat în ultimele 24 de ore. Miercuri s-au format cozi imense la centrele de vaccinare din Capitală