Confidenţialitate

VARȘOVIA: Zeci de mii de participanți, la parada minorităților sexuale

Zeci de mii de persoane au participat, sâmbătă, la marşul minorităților sexuale din capitala Poloniei, țară majoritar catolică.

Subiectul drepturilor comunității LGBT a devenit o temă majoră de dispută politică, notează Reuters.

“Sunt aici pentru fiul meu, care este gay şi pentru prietenii lui. Vreau să arăt că sunt alături de ei”, a spus Tatiana Pawlowa, o femeie în vârstă de 83 de ani.

Parada s-a desfășurat în contextul în care Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, şi-a înăsprit opoziţia faţă minoritățile sexuale, acuzând că susţinerea manifestată de opoziţie ameninţă cultura poloneză. Polonia va organiza alegeri legislative în toamnă.

Varşovia este un oraş mai liberal decât majoritatea zonelor conservatoare ale mediului rural, unde PiS beneficiază de o susţinere puternică.

“Nu toată lumea trebuie să participe la un marş al egalităţii, dar toată lumea ar trebui să respecte drepturile minorităţilor. Acest lucru nu are legătură cu faptul că eşti de stânga sau conservator”, consideră Rafal Trzaskowski, primarul Varşoviei, care a câştigat alegerile din 2018 în defavoarea unui candidat al PiS.