Confidenţialitate

Varianta britanică a SARS COV-2 circulă în 62% din județele României

Varianta britanică a Sars-Cov-2 circulă deja în 62 la sută din județele țării, arată o analiză făcută de Institutul Național de Sănătate Publică.

Specialiștii INSP spun că există o probabilitate mare ca această tulpină să cuprindă întreaga țară în viitorul apropiat.

Până acum, 10 persoane infectate cu varianta din Marea Britanie au murit, mai arată datele Institutului.

Din 849 de probe analizate la nivel național, au fost confirmate 381 de cazuri cu tulpina din Marea Britanie, 2 cu varanta braziliană și 2 cu varianta sud-africană.

Cele mai multe cazuri cu varianta britanică Sars-Cov-2 au fost descoperite în București și în județele Timiș, Suceava și Covasna. Din probele analizate, varianta britanică a fost găsită cel mai des la persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 54 de ani.

Potrivit datelor INSP, până acum au fost 10 decese la persoane confirmate cu varianta britanică a SarsCov2, media de vârstă în cazul acestor decese fiind de 76 de ani.

Persoanele nu erau vaccinate. Specialiștii Institutului Național de Sănătate publică avertizează că tulpina din Marea Britanie va deveni dominantă în curând.

INSP propune renunțarea la depistarea noilor tulprini prin metoda secvențierii și folosirea testelor PCR care pot arăta și varianta virsului.