Vapori de apă, pe Europa jupiteriană

Agenţia spaţială americană (NASA) a anunţat, aseară, o descoperire care se anunţă istorică. Europa, un satelit al planetei Jupiter, eliberează din interior jeturi cu vapori de apă. Urmele au fost detectate în regiunea polului sudic al acestui corp ceresc acoperit cu gheaţă.

Comportamentul straniu a fost observat iniţial în 2013, cu ajutorul unor imagini transmise de telescopul spaţial Hubble.

Vaporii sunt ejectaţi – sporadic – prin fisuri ale scoarţei îngheţate. Jeturile ajung la înălţimi de câteva sute de kilometri, înainte de a reveni la sol.

Cu al său ocean uriaş ascuns sub o calotă de gheaţă, acest satelit al lui Jupiter reprezintă unul dintre cele mai probabile locuri din Sistemul Solar în care viaţa microbiană ar putea să existe în afara Terrei.

Atât experţii americani, cât şi cei europeni plănuiesc misiuni robotizate, la orizontului anului 2020, pentru a ”vizita” Europa jupiteriană.

Savanţii NASA reamintesc că prezenţa apei în stare lichidă reprezintă o condiţie necesară, dar nu şi suficientă, pentru ca acea planetă să poată să întreţină viaţa sub formele în care aceasta este cunoscută pe Terra.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS