Confidenţialitate

”Vânătoare” pe grupurile ”fără botniță”

După ce un român a intrat sub un nume fals într-un grup de Facebook intitulat „Fără botniță” și a cerut să devină administrator ca să șteargă toți membrii, în comunitățile similare a pornit o adevărată vânătoare a ”infiltraților”.

Cei care reacționează prin critici sau se amuză pe seamă teoriilor propagate de alți membri sunt eliminați și indicați public celorlalți ca exemple negative.

Cel mai mare grup de acest fel, ale cărui postări sunt publice, avea marți seara aproape 47.000 de adepți. Aici sunt promovate mesaje de nesupunere la îndemnele medicilor sau ale autorităților, în contextul pandemiei Covid-19, sunt preluate teorii ale conspirației și sunt date drept exemplu persoanele care propagă mesaje ”fără botniță”.

Multe dintre imagini sunt trucaje sau preluări ale unor informații false rostogolite online din martie și până acum.

Există însă pe Facebook și grupuri ”cu botniță” în care se face haz pe seama celor care propagă mesaje ”fără botniță” și sunt preluate apelurile medicilor cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii Sars-Cov-2. Virusul care cauzează COVID-19 se transmite în principal prin picături respiratorii, care sunt răspândite atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau expiră. Aceste picături sunt prea grele pentru a rămâne în aer, așa că se așază pe obiecte sau suprafețe.