Confidenţialitate

VAMA NĂDLAC: Șoferii așteaptă peste 5 ore la ieșirea din țară

O coloană de camioane de peste opt kilometri era înregistrată, luni dimineaţă, pe autostrada pan-europeană, la ieşirea din ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac II, unde şoferii sunt nevoiţi să aştepte cinci ore pentru controlul documentelor, din cauza unor probleme în sistemul informatic al autorităţilor statului vecin.

Potrivit unor surse de la PTF Nădlac II, sistemul informatic al autorităţilor de frontieră ungare a început să aibă probleme în jurul orei 8,00, motiv pentru care s-a trecut la efectuarea unui control clasic, ceea ce a condus la creşterea timpilor de aşteptare. Sute de tiruri s-au adunat pe autostrada pan-europeană, iar coloana formată a ajuns la peste opt kilometri.

Potrivit aplicaţiei online de monitorizare a timpilor de aşteptare de la frontieră, care se găseşte pe site-ul Poliţiei de Frontieră, pe arterele dedicate camioanelor se aşteaptă aproximativ 300 de minute pentru control. Timpii sunt mult mai mari decât în mod obişnuit pentru o zi de luni.

La Nădlac II, sunt deschise patru artere de ieşire pentru automarfare, faţă de una sau două în mod obişnuit.

Şi la Nădlac I, punct aflat pe DN7, timpii de aşteptare au crescut la o oră, faţă de 15 minute în mod obişnuit.

De regulă, luni dimineaţă, numărul automarfarelor care ies din ţară este mai mare, pentru că în weekend, dar şi în zilele declarate libere în Ungaria, camioanele cu o capacitate mai mare de 7,5 tone nu pot circula pe teritoriul acestei ţări. Astfel, automarfarele se adună în parcări din apropiere de graniţa cu Ungaria, unde aşteaptă ridicarea restricţiei.