Confidenţialitate

Valeriu Turcan, despre posibili candidați la alegerile prezidențiale din 2024: Codruța Kovesi are o șansă în plus față de Mircea Geoană. Are o determinare de-a dreptul neomenească | VIDEO

Valeriu Turcan – consultant politic – a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Cine ar putea candida la alegerile prezidențiale din 2024? Valeriu Turcanu a vorbit despre Mircea Geoană, dar și despre Laura Codruța Kovesi, despre care consultantul politic a spus că: „Cred că are chiar o șansă în plus față de Mircea Geoană. Are o mare capacitate de a învăța. Are o determinare de-a dreptul neomenească”. Mai mult, Valeriu Turcan a vorbit și despre rotativa guvernamentală care va avea loc la jumătatea anului 2023.

„Poți să ai bani fără număr și tot sprijinul elitelor și chiar și sprijinul PSD-ului și să nu ieși președinte în România. Nu aduce anul ce aduce ceasul”, a menționat consultantul politic la Europa FM după ce a vorbit despre doi candidați posibili la alegerile prezidențiale din România anului 2024: Mircea Geoană și Laura Codruța Kovesi.

Valeriu Turcan, despre Mircea Geoană: Deși este o plăcere să-l asculți când vorbește despre Rusia, NATO, despre probleme internaționale, am senzația că este complet paralel cu temele relevante pentru România

„Este un candidat sigur în sensul că așa cum l-am văzut este extrem de determinat să candideze. Cel mai probabil din partea PSD, dar nu cred, la experiența sa politică, nu cred că-și lasă toată speranța pe mâna PSD. Adică, deja i se dau foarte multe semnale că ar putea exista și alte perspective la PSD. Nu am receptat mesajele ca fiind un „NU” hotărât, dar trebuie undeva să se facă o negociere. Cred că suntem, poate, la șase luni – un an de respectiva negociere. Nu cred că se va face atât de devreme.

El este prezent peste tot încât a intrat într-un soi de supraexpunere. După ce dispăruse foarte multă vreme, acum este la podcast, la emisiuni, dă interviuri. Dar deși este o plăcere să-l asculți pe Mircea Geoană când vorbește despre Rusia, NATO, despre probleme internaționale, pe de altă parte am senzația că – poate că este o evaluare prematură din partea mea pentru că încă lucrează la NATO – uitându-mă la ce face, în ceea ce înseamnă temele relevante azi pentru România este complet paralel cu ele. Din punct de vedere politic”, a spus Valeriu Turcan.

Mădălina Dobrovolschi: Mai are timp să se antreneze?

„Evident că timp este. El este pe vârful carierei sale profesionale, deci în mod sigur va candida și este în acest moment unul dintre cei mai buni candidați pentru respectiva funcție”, a adăugat consultantul politic.

Valeriu Turcan, despre Laura Codruța Kovesi: Are o determinare de-a dreptul neomenească

„Cred că are chiar o șansă în plus față de Mircea Geoană. Are o mare capacitate de a învăța. Are o determinare de-a dreptul neomenească. Are o capacitate de a înțelege esența lucrurilor și are o capacitate fantastică de a polariza.

Miza la Mircea Geoană este să împartă societatea în 50-50 cu teme, cu idei, cu proiecte care să genereze polarizare. Polarizarea nu este un instrument pe care l-am inventat noi în România.

Partea bună la polarizare, chiar dacă deseori este tratată într-o cheie negativă, este aceea că-ți garantează cel puțin 50%. Ori Laura Codruța Kovesi ar putea să polarizeze. Chiar și faptul că are mulți dușmani este un lucru care o ajută – este o șansă în plus la victimizare în vremea campaniei electorale.

Dar ca să revenim la Mircea Geoană, dacă el va beneficia – printr-o negociere – de sprijinul PSD-ului, sunt ferm convins că din acel moment ar avea prima șansă în România.

Pe de altă parte, poți să ai bani fără număr și tot sprijinul elitelor și chiar și sprijinul PSD-ului și să nu ieși președinte în România. Nu aduce anul ce aduce ceasul”, a explicat Valeriu Turcan la Europa FM.

Ce înseamnă rotativa guvernamentală?

„Rotativa presupune o schimbare de ștafetă la Palatul Victoria. Pe de altă parte, a ajuns să fie imaginată ca un fel de intrare rotativă într-un mall – ca o ușă pe care cineva intră și altcineva iese. Ar trebuie să fie despre mult mai multe lucruri pentru că avem de-a face cu o coaliție cu 70% susținere în Parlament de care sunt legate foarte multe speranțe de reformă în această țară. Deci nu putem să reducem ceva atât de complex și atât de important la o rotativă care presupune să vină Ciolacu, să plece de pe scaunul de prim-ministru Nicolae Ciucă. De aceea spun că trebuie văzută această chestiune și într-o cu totul altă cheie: a responsabilităților față de țară pentru că așa a fost anunțată – o coaliție a responsabilităților și a reformelor”, a explicat consultantul politic.

Valeriu Turcan: Marcel Ciolacu nu se duce la Palatul Victoria și se pune pe un scaun, ci trebuie să treacă printr-o secvență. Are niște hopuri de trecut

„Avem o stabilitate guvernamentală. Există tensiuni, negocieri, compromisuri, schimburi de idei, de poziții ostile, dar există această stabilitate guvernamentală. Pe de altă parte, nu vedem pe nicăieri reformele. Ori dacă tot ai o majoritate de 70% și sunt ferm convins că această idee este și pe agenda președinților de partide, care vor fi reformele pe care România le va fi făcut la capătul acestei coaliții?”, a spus Valeriu Turcan.

Mădălina Dobrovolschi: Marcel Ciolacu ar trebui să fie prim-ministrul României începând cu data de 25 mai dacă se respectă data trecută în acel document semnat de PNL și PSD. Se va întâmpla asta?

Valeriu Turcan: „Cel mai probabil va fi viitorul premier al României. Că va fi mai, iunie sau altă dată rămâne de văzut. Pentru că Marcel Ciolacu nu se duce la Palatul Victoria și se pune pe un scaun, ci trebuie să treacă printr-o secvență. Are niște hopuri de trecut. Nu e ca și cum ai schimba personajul din vitrină sau numele pe biroul primului-ministru.

În primul rând, trebuie să demisioneze primul ministru Nicolae Ciucă. Președintele României trebuie să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru. El are 10 zile să facă un program de guvernare și să vină cu el în Parlament. De aceea, Marcel Ciolacu trebuie să arate mai muștă prudență pentru că acel acord politic trebuie să primească și sprijinul Partidului Național Liberal.

Nimeni nu poate să prezume un sprijin pentru că a primit un telefon sau pentru că la un moment în trecut s-a făcut un acord politic. Acest sprijin politic trebuie câștigat pentru că dacă nu există sprijin clar în Parlament pentru respectivul program de guvernare și pentru candidatura lui Marcel Ciolacu, atunci va trebui desemnată o altă persoană”, a explicat Valeriu Turcan.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Jens Stoltenberg, șeful NATO: Vladimir Putin nu se pregătește pentru pace, ci pentru noi atacuri | AUDIO