Confidenţialitate

Valeriu Gheorghiță: Varianta indiană a Covid poate să devină dominantă. Valul al 4-lea este iminent | AUDIO

Varianta Delta, provenită din India, are toate caracteristicile să devină dominant iar un val 4 este imminent, în maxim 2 luni de zile – avertizează şeful Campaniei de Vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

”E important ca într-o perioadă de circa o lună, o lună și jumătate, să asigurăm trecerea prin fiecare localitate în parte pentru că perspectiva unui nou val de îmbolnăviri în toamnă este cât se poate de clară și foarte probabil că varianta Delta a tulpinii virale SARS COV 2 are toate caracteristicile să devină variantă dominantă”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Medicul Valeriu Gheorghiță mai spune că variant indiană este cu 50 la sută mai contagioasă decât cea britanică – un bolnav cu această variant poate transmite boala la alte cinci persoane. Vaccinurile existente acum sunt eficiente împotriva acestei variante a COVID-19.

”Vaccinurile actuale își dovedesc eficiența în viața de zi cu zi față de această variantă virală, cu condiția să fie efectuată schema completă de vaccinare și rezultatele au arătat o menținere a eficienței de peste 90 la sută, atât pentru vaccinul de la compania BionTech Pfizer cât și pentru vaccinul de la compania AstraZeneca. Depinde de noi care va fi amplitudinea viitorului val de îmbolnăviri, câte decese vom avea și care va fi presiunea la nivelul spitalelor. Nu cred că-și mai dorește nimeni să avem oameni care mor de o boală prevenibilă prin vaccinare”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Tocmai de aceea, spune, Valeriu Gheorghiţă, este important să fie asigurat accesul la vaccinare a tuturor oamenilor care, evident, și doresc să se vaccineze.

”Dorim să existe echipe de vaccinare care să asigure procesul de vaccinare în fiecare localitate în parte, așa încât vom derula o serie de activități în această săptămână, când vom face un plan de acțiune, care va fi comunicat către fiecare județ astfel încât să existe zilnic echipe mobile în localități”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Bogdan Niculae