Confidenţialitate

Valeriu Gheorghiță: Schema de vaccinare nu se modifică în țara noastră | AUDIO

Schema de vaccinare nu se modifică în țara noastră. Așadar nu se va trece la posibilitatea ca o persoană care a făcut o primă doză cu vaccin AstraZeneca să primească la rapel o doză dintr-un ser bazat pe tehnologia ARN Mesager. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, spune că o schimbare a schemei de imunizare poate fi făcută doar în cazul celor care au reacții grave după prima doză a serului companiei anglo-suedeză.

”CNCAV încurajează vaccinarea cu același tip de vaccin în cazul ambelor doze, atunci când vorbim de doza de vaccinare cu vaccinul de la compania Oxford AstraZeneca, excepție fiind contraindicațiile care sunt menționate în rezumatul caracteristicilor produsului și atunci când pacientul dezvoltă tromboză, sindrom de pierdere capilară, șoc anafilactic”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Medicul mai spune că decizia de a nu combina vaccinurile cu tehnologii diferite va fi reevaluată după ce vor fi făcute mai multe studii în acest sens. În momentul de față, siguranța celor care aleg să se imunizeze primează, mai spune Valeriu Gheorghiță.

”Studiile clinice nu depășesc mai mult de 1.000 de pacienți. Reactogenitatea la cea de a doua doză la un vaccin cu ARM mesager este mai crescută comparativ cu schema de vaccinare care folosește același tip de vaccin.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.