Confidenţialitate

Valeriu Gheorghiță: România a intrat, oficial, în valul 4 al pandemiei de Covid 19

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a declarat că România este oficial în valul 4 al pandemiei de Covid. Declarația a fost făcută în ziua în care numărul de infectări a ajuns la 782, aproape dublu față de luni.

Valeriu Gheorghiţă a afirmat că, în cazul infectării cu varianta Delta a virusului, media vârstei persoanelor decedate a scăzut de la 71 de ani la 68 de ani, 12% neprezentând comorbidităţi.

“Se constată o scădere a mediei vârstei de la 71 de ani la 68 de ani, deci, practic, începe să afecteze şi persoanele mai tinere. Şi dacă înainte 94% dintre persoanele care, din păcate, au decedat, prin COVID-19 aveau comorbidităţi, în momentul de faţă acest procent a scăzut la 88%. Deci, practic, 12% din persoanele care şi-au pierdut viaţa în ultima lună din cauza COVID-19 au fost persoane care nu aveau boli asociate. Or, asta ne ridică această problemă legată de posibilitatea de a declanşa forme mai grave. Şi este cumva logic, pentru că încărcătura virală a persoanelor infectate cu varianta Delta este, se pare, de 1.000 de ori mai mare decât la persoanele infectate cu formele anterioare”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Varianta Delta a virusului este pe cale să devină dominantă în țara noastră, a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. El a citat datele ultimului raport al INSP, potrivit căruia avem 450 de cazuri de infectare cu varianta Delta a noului coronavirus, mult mai contagioasă.

40% din aceste cazuri nu au legatură epidemiologică identificată. La nivel național, infecția cu această tulpină mutantă reprezintă 20% din cazurile de îmbolnăvire cu tulpini periculoase. Medicul Valeriu Gheorghiță a mai declarat că peste trei sferturi din infectările și decesele provocate de această tulpină Delta sunt la persoane nevaccinate.