Confidenţialitate

Valeriu Gheorghiță: Dozele de vaccin Johnson&Johnson nu vor fi folosite deocamdată | AUDIO

Primele 60.000 de doze de vaccin anti-COVID produs de Johnson&Johnson au ajuns, astăzi, în România.

Serul nu va fi folosit deocamdată, a declarat la Europa FM, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță. Autoritățile din România așteaptă o decizie din partea Agenției Europene a Medicamentului în privința utilizării acestui vaccin.

Statele Unite au suspendat administrarea serului din cauza apariției unor cazuri de cheaguri de sânge la persoane vaccinate.

Producătorul vaccinului Johnson&Johnson a amânat livrărea acestui ser către Europa, din cauza suspiciunilor că ar provoca apariția unor cheaguri de sânge. Și totuși, în România au ajuns, astăzi, primele 60 de mii de doze. Acestea nu pot fi încă folosite.

‘’Evident că nu vom începe vaccinarea, până nu avem o decizie a Agenției Europene a Medicamentului. Aceste doze erau deja pe drum. Noi receptionam aceste doze, le stocam și le vom folosi la momentul la care vom avea recomandari în acest sens’’ , a spus pentru Europa FM, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Agenția Europeană a Medicamentului urmează să anunțe astăzi recomandările în privința vaccinului anti-COVID produs de Johnson&Johnson, după cum a precizat ministrul francez al afacerilor europene, Clement Beaune, la un post de televiziune din Franța.

Statele Unite au suspendat temporar administrarea vaccinului produs de Johnson&Johnson, după ce în cazul a 6 femei cu vârsta între 18 și 48 de ani, s-a constatat apariția unor cheaguri de sânge în decurs de aproape două săptămâni de la vaccinare. O femeie a murit și alta  a fost internată în stare critică, scrie New York Times. Jurnaliștii amintesc că aproape 7 milioane de oameni din Statele Unite au fost vaccinați cu serul produs de Johnson&Johnson.

Între timp, Comisia Europeană a cerut explicații din partea Johnson&Johnson în legătură cu întârzierea livrărilor de vaccin anti-COVID către Uniunea Europeană. Potrivit publicației italiene La Stampa, Comisia Europenă a decis că nu va reînnoi contractele pentru vaccinurile anti-COVID de anul viitor cu companii precum AstraZeneca și Johnson & Johnson.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Florentina Mihăiță

Foto: Bogdan Niculae