Confidenţialitate

Valentin Naumescu: „Pentru binele poporului rus, Rusia ar trebui să piardă războiul și să scape nu numai de regimul Putin, dar și de această distopie a imperialismului rusesc” | VIDEO

Profesorul de relații internaționale Valentin Naumescu a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Acesta a explicat că pentru binele poporului rus, Rusia ar trebui să piardă războiul generat pe teritoriul ucrainean ca „să scape nu numai de regimul Putin, dar și de această distopie a imperialismului rusesc”.

„Ceea ce nu știm acum este ce urmează după regimul Putin. Este o întrebare extrem de dificilă pe această ecuație a Rusiei post-Putin. Ne trezește îngrijorări semnificative pentru că lucrurile o pot lua fie spre bine, fie spre mai rău”, a explicat Valentin Naumescu la Europa FM.

Profesorul de relații internaționale Valentin Naumescu a explicat la Europa FM că sfârșitul imperialismului rusesc ar echivala cu sfârșitul pretenției Rusiei de a controla teritorii din estul Europei care nu-i aparțin.

Valentin Naumescu: „Pentru binele poporului rus, ar fi mult mai bine ca Rusia să piardă acest război și să scape nu numai de regimul Putin, dar și de această distopie a imperialismului rusesc”

Tudor Mușat: Adică este ultima miză pe care o mai poate avea în Europa de Est.

Valetin Naumescu: „Exact. Fie că ne referim la Ucraina, Belarus, Republica Moldova, poate Georgia – toate aceste spații care au aparținut fostei Uniuni Sovietice și asupra căreia Rusia își închipuie că ar avea interese legitime și are pretenții teritoriale sau de influență sau exercitare a dominației în baza conceptului de Russkiy Mir”.

„Acest imperialism trebuie să dispară odată pentru totdeauna și o înfrângere a Rusiei în acest război i-ar fi benefică pe termen lung. Rusiei i-ar fi mult mai bine dacă ar pierde acest război pentru că în sfârșit poate i s-ar deschide și Rusiei șansele unei reconstrucții democratice, civilizate, demne. Dacă Rusia câștigă acest război, șansele ca Rusia să iasă din dictatură, din mizerie, din sărăcie, din corupție, din înapoierea și izolarea politico-diplomatică, tehnologică în care a ajuns sunt foarte mici, dacă nu nule. Pentru binele poporului rus, ar fi mult mai bine ca Rusia să piardă acest război și să scape nu numai de regimul Putin, dar și de această distopie a imperialismului rusesc”, explicat Valentin Naumescu la Europa FM.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Reuniunea Miniștrilor de Externe NATO. Ziua I. Stoltenberg: Războiul din Ucraina se va încheia la masa negocierilor, dar trebuie să ajutăm Ucraina până atunci