Confidenţialitate

Valea Jiului va primi o finanțare de peste 284 milioane euro pentru dezvoltare. Autoritățile trebuie să vină cu proiecte pentru a atrage banii

Valea Jiului va beneficia prin Programele Operaţionale de o finanţare totală de peste 284 milioane euro, iar o Investiție Teritorială Integrată este soluția pentru dezvoltarea regiunii la care a ajuns Comitetului Director extins pentru implementarea iniţiativei Valea Jiului.

După modelul Delta Dunării, ITI Valea Jiului presupune regândirea vieții, dincolo de sfera ajutoarelor sociale și a locurilor de muncă disponibilizate din industria minieră.

Secretarul de stat din Ministerul Fondurilor Europene, Adrian Mariciuc, susține că sunt proiecte de infrastructură destinate administrațiilor publice locale, dar și o serie de proiecte pentru zona privată, în strategiei de dezvoltare pe care o elaborează în momentul de față.

De asemenea, specificul zonei, ca zonă minieră, are o componentă care va primi finanțare în perioada următoare, în contextul în care există o serie de intenții de a aduce, alături de această activitate economică și alte activități.

Ministerul Fondurilor Europene, împreună cu ADR Vest, pregătește următoarea perioadă de programare 2021 – 2027, iar Valea Jiului  va fi unul dintre principalii beneficiari ai noii perioade de programare.

Numai că până la a vorbi despre ceva concret legat de fondurile care vor veni în Valea Jiului, primarii și reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara trebuie să facă proiecte care să atragă acești bani

Toți primarii din Valea Jiului au luat decizia de a se constitui într-un ONG, care să reprezinte partea tehnică a ceea ce va însemna suportul de dezvoltare al Văii Jiului.

Citește și: Criza Blue Air: Aeronave ce aparțin Tarom vor aduce acasă pasagerii rămași în aeroporturile din străinătate

Foto: Shutterstock