Confidenţialitate

Vâlcea: Medici și asistenți din centrele de vaccinare, neplătiți de câteva luni

De trei luni, medicii și asistenții din Vâlcea ce lucrează în centrele de vaccinare împotriva COVID-19 nu au fost plătiți, transmite corespondentul Europa FM.

În plus, jumătate din banii pe care urmează să îi primească de la Guvern vor rămâne la stat sub formă de impozite.

Nemulțumiți că nu sunt plătiți la timp, iar sumele sunt impozitate cu 50 la %, unii dintre medici au anunțat că se retrag din centrele de vaccinare.

Concret, în județul Vâlcea în cele 11 centre de vaccinare și trei echipe mobile sunt 90 de medici și aproape 200 de asistenți medicali. Pentru fiecare oră de vaccinare împotriva Covid-19 un medic este plătit brut cu 90 de lei pe oră, dar după ce își achită impozitele către bugetul statului mai rămâne în mână cu 40 de lei pe oră, iar un asistent medical rămâne cu 20 de lei, în timp ce persoana de la registratură care lucrează 12 ore pe zi rămâne 10 lei.

Din cauza faptului că sumele sunt impozitate cu jumătatea, sunt medicii care au anunțat că se vor retrage din centrele de vaccinare de vaccinare pentru că este o muncă prost plătită și epuizată pe care o fac în afara orelor de program din spitale sau cabinete medicale.

De trei luni de când a început campania de vaccinare cadrele medicale nu au fost plătite. Și nici nu se știe sigur când vor veni banii de la Guvern.

Potrivit DSP Vâlcea abia în luna martie s-au trimis la București decontările pentru luna ianuarie.

Prefectul de Vâlcea a declarat pentru Europa FM că probabil s-a așteptat aprobarea bugetului, dar că în maximum o săptămână vor fi plătite serviciilor medicale pe luna ianuarie.