Vâlcea: Incendiu cu gaze toxice la groapa de gunoi. Reacția Ministrului Mediului (AUDIO)

ACTUALIZARE:

Au existat depășiri ale limitelor de dioxid de carbon, dar populația nu este afectată, a anunțat la Europa FM ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Aceasta confirmă că depozitul de la Măldăreşti din judeţul Vâlcea nu mai are autorizație din luna iulie.

Proprietarul acestuia nu colaborează cu autoritățile și va fi amendat pentru incendiul de proporții pe care pompierii încearcă acum să-l stingă.

Pentru monoxidul de carbon au existat unele depășiri în vecinătatea acestui depozit neconform de deșeuri municipal, dar nu mult peste limita maximă admisă.

Vreau să liniștesc populația că nu există pericolul iminent de îmbolnăvire și că, prin comandamentul de situații de urgență ținut astăzi la Prefectura Vâlcea, s-au luat și măsurile de prevenire.

În continuare vom monitoriza calitatea aerului, în sensul că vom trimite și o unitate mobilă”, a spus  Grațiela Gavrilescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 


Stare de alertă în comuna Măldăreşti din cauza unui incendiu de amploare la groapa de gunoi.

De opt zile se luptă pompierii să stingă flăcările iar fumul înecăcios afectează populaţia din şase localităţi.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea a cerut bani din fondul de rezervă al Guvernului României pentru a acoperi focarele de incendiu cu pământ.

Incendiul se manifestă pe o suprafaţa de peste un hectar şi jumătate. Pompierii lucrează în schimburi şi intervin permanent cu trei autospeciale.

Din păcate focul este greu de stins, focarele se află la mare adâncime acolo unde s-au acumulat gaze în urma fermentării deşeurilor menajere.

Populaţia din şase localităţi este afectată de fumul înecăcios, iar în comuna Măldăreşti a fost decretată starea de alertă. În aer potrivit Agenţiei de Mediu au fost înregistrate depăşiri la concentraţiile de monoxid de carbon.

Trei persoane cu probleme respiratorii au fost transportate la spital în ultimele ore.

Comitetul judeţean pentru Situaţii de Uregenţă a solicitat bani din fondul de rezervă al guvernului pentru ca focaralele de incedniu să fie acorpite cu pământ intructit intervenţia cu spumă şi apă nu este eficientă.

Depozitul neconform de la Mădăreşti şi-a pierdut autorizația de funcţionare în urmă cu o lună iar ir administratorul avea obligatia să înceapă lucrările de închidere. Nu a depus niciun document şi refuză să colaboreze cu autorităţile pentru stingerea incendiilor.

Societatea care administrează depozitul se află în insolvenţă. De-a lungul timpului din incasările de colectare şi depozitar nu a virat niciun leu în fondul de mediu constituit special pentru lucrări de ecologizare.

Prin plângerea penală depusă la Parchet, Prefectul de Vâlcea le/a cerut anchetatorilor să găsească vinovaţii care au pus foc la deşeuri iar cei responsabili de poluarea din zona Măldăreşti -Horezu să fie traşi la răspundere.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS