Confidenţialitate

Lumea Europa FM: Vaccinurile

În această primă ediție de toamnă a emisiunii Lumea Europa FM,  încercăm să înțelegem câteva dintre frământările societății. Fie că este vorba despre subiecte controversate, cum ar fi vaccinarea copiilor, fie că vorbim despre modele de implicare civică.

România trece printr-un scandal anti-vaccinuri. Un curent care provoacă de ani buni, peste tot în lume, serioase controverse. În România, se împlinește luna aceasta un an de la declanșarea epidemiei de rujeolă.

De la săptămână la săptămână au fost raportate sute de cazuri noi. Ultimele cifre arată peste 9.000 de îmbolnăviri și 34 de decese. Cu o singură excepţie – judeţul Tulcea – boala a fost confirmată în toată ţara.

În plus, epidemia de rujeolă a prins sistemul medical în plină criză de vaccinuri, criză care a durat luni de zile. Nici acum situația nu este rezolvată. În multe județe, medicii și asistentele stau la coadă la Direcțiile de Sănătate Publică pentru doze de vaccin care le revin, dar nu întotdeauna reusesc să le obtina. Pe de altă parte, efectele curentului anti-vaccin se fac simțite din plin, mai ales în orașe.

Oficial, este anunțata o rată de refuz a vaccinării de 12 %. Județul Argeș a ieșit din datele naționale și a raportat în luna august că 25% dintre părinții cu copii mici refuză vaccinurile.

Cum se explică această situație și ce e de făcut? Un reportaj de Liliana Nicolae

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.