Vaccinuri cu probleme și dezinfectanți de la Hexi Pharma, la Spitalul Județean din Argeș

Nici pînă în prezent nu s-a aflat ce anume a provocat îmbolnăvirile de sindrom hemolitic uremic din Argeș, din luna ianuarie.

Corpul de control al premierului a solicitat însă Parchetului Înaltei Curți să verifice stocurile de vaccinuri existente la nivelul Direcțiilor judeţene de sănătate publică, în spitale şi cabinetele medicale.

Corpul de control al premierului a descoperit nereguli pe toată linia – începînd de la Spitalul de Pediatrie Pitești, la Direcția de Sănătate Publică Argeș, la Agenţia Naţională a Medicamentului, pînă la medici din Argeș care au stocat și administrat vaccinurile.

Mare parte dintre copii internaţi, în primele două luni ale anului în spitalele din judeţul Argeş şi, ulterior, la Spitalul Marie Curie şi la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş mai fuseseră în spitale cu boli digestive şi respiratorii, anemie şi rahitism. 18 dintre copii fuseseră imunizați cu vaccin hexavalent, respectiv pentavalent. S-a dovedit că serul avea ambalaje in limbile slovacă, bulgară și kazahă, cel din urma nefiind autorizat de Agenţia Naţională a Medicamentului. Ca urmare, acum se verifică autorizaţiile de punere pe piaţă a acestor vaccinuri, dacă serurile au fost administrate corect și eventualele reacţii adverse produse.

Raportul de control mai arată că, în ultimii 3 ani, Spitalul Judeţean de Urgenţă Argeş a cumpărat dezinfectanţi în valoare de 790 de mii de lei de la HEXI PHARMA.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS