Confidenţialitate

Vaccinul anti-COVID-19 de la Johnson & Johnson poate fi utilizat ca booster, dacă au trecut cel puţin două luni de la prima doză | AUDIO

Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Johnson&Johnson poate fi utilizat ca doză de rapel (booster) dacă au trecut cel puţin două luni de la administrarea primei doze la persoane cu vârste de peste 18 ani, a stabilit Agenţia Europeană pentru Medicamente.

Recomandarea vine în urma datelor medicale care arată că o doză booster a acestui ser a dus la creşterea nivelului anticorpilor împotriva SARS-CoV-2.

Acesta este cel de-al treilea vaccin anti-COVID-19 care va putea fi utilizat ca doză booster în Uniunea Europeană la persoane adulte.

Agentia Europeană pentru Medicamente recomandă ca vaccinul Johnson&Jonson să fie administrat ca doză booster la cel puţin două luni după inocularea cu prima doză a acestui ser.

De asemenea, doza booster a vaccinului Johnson&Johnson poate fi administrată și în cazul celor care s-au vaccinat cu două doze ale unuia dintre vaccinurile cu ARN mesager autorizate în Uniunea Europeană, Pfizer şi Moderna.

Autoritățile medicale spun că administrarea unei doze booster cu un vaccin diferit de serul primit în cadrul schemei iniţiale de imunizare generează în anumite cazuri o reacţie imunitară mai puternică.

Potrivit EMA, riscul de tromboză în asociere cu alte efecte indezirabile foarte rare după doza ‘booster nu este deocamdată cunoscut şi face obiectul unei monitorizări atente.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Adriana Sârbu

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Studiu: Introducerea certificatului verde poate duce la o creştere a cererii de vaccinare împotriva COVID-19 | AUDIO