Confidenţialitate

Vaccinarea la chiuvetă: Cadre medicale și pacienți din Galați și alte 10 județe, cercetați pentru dare și luate de mită | AUDIO

Zeci de percheziții la Galați și în alte zece județe în cadrul unor dosare de „vaccinare la chiuvetă”. Mai multe cadre medicale, dar și pacienți sunt cercetați pentru dare și luare de mită, precum și alte fapte asociate corupției. Pentru a strânge probe, au fost ridicate documente oficiale din mai multe instituții din Galați.

În cele trei dosare penale deschise, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați fac cercetări pentru luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență și alte fapte penale asociate corupției. S-au făcut 41 de percheziţii domiciliare și 6 percheziții auto, s-au pus în executare 6 mandate de aducere și 5 ordonanțe de ridicare a unor documente de la instituții publice de pe raza județelor Galați, Constanța, Tulcea, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Vrancea, Vaslui, Iași, Bacău și Neamț.

În cadrul celor trei dosare penale, sunt cercetate împrejurările în care, în schimbul unor sume de bani primite de la persoane interesate, cadrele medicale au simulat vaccinarea împotriva virusului SARS-COV-2, după care au consemnat în registrele de evidenţă, în fals, că persoanelor respective li s-a administrat vaccinul.

De asemenea, au implementat în baza națională, date neconforme cu realitatea, astfel că persoanele vaccinate la chiuvetă au putut să obţină ilegal adeverinţe de vaccinare şi certificate verzi Covid-19.

Cadrele medicale vizate de anchetă au fost ajutate şi de intermediari, care se ocupau de racolarea persoanelor interesate de obţinerea de adeverinţe de vaccinare fără a se imuniza efectiv și de colectarea banilor ce erau plătiți drept mită.

Autor: Emanuela Turcu

Sursa foto: Unsplash / Mat Napo

Citește și: China raportează primele două decese din cauza COVID-19 după mai mult de un an

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.