Confidenţialitate

Vaccinarea anti-COVID pentru romi începe luni. Dorin Cioabă: Strategia de a plăti oamenii să se vaccineze a fost neinspirată | AUDIO

O campanie de vaccinare în rândul persoanelor de etnie romă din România va începe luni. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare Anti-COVID-19, a transmis un mesaj în limba romani, prin care încurajează comunitățile să meargă să se imunizeze, însă Dorin Cioabă, regele autoproclamat al romilor, spune că o astfel de comunicare este ineficientă. Romii au nevoie de cadre medicale care să îi sfătuiască.

Agenția Națională pentru Romi a lansat o campanie de încurajare a vaccinării în comunitățile de etnie, determinată de numărul mic de persoane vaccinate în această comunitate – potrivit unui studiu publicat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie la începutul acestei luni, efectuat pe 801 respondenți, doar 34% dintre ei s-au vaccinat cu schema completă.

Campania de imunizare a fost lansată cu un mesaj în limba romani transmis de Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare Anti-COVID-19.

Dorin Cioabă: Este nevoie de implicarea medicilor în campania de vaccinare anti-COVID

Dorin Cioabă, regele autoproclamat al romilor, spune că este nevoie mai degrabă de implicarea cadrelor medicale în campanie, pentru că o mare parte din comunitatea sa nici măcar nu are un medic de familie cu care să se sfătuiască.

„Romilor trebuia să se adreseze mai pe limba lor. Exact cum a făcut-o Gheorghiță, dar nu folosind cuvintele Romanes, că asta nu ajută. Planul acesta de vaccinare trebuia să includă acolo niște mediatori sanitari. Romii nu au medic de familie, nu sunt asigurați medical, nu au destulă școală”, a explicat Dorin Cioabă.

Dorin Cioabă spune că pe romi i-au speriat și banii oferiți celor care se imunizează

„Eu cred că strategia Guvernului de a plăti oamenii să se vaccineze a fost una total neinspirată. Pentru că, vă dați seama, mai ales romii se gândesc <<Domnule, de ce ne dă bani? Adică dacă e în beneficiul nostru, de ce ne plătește?>>”, a mai spus Dorin Cioabă.

Mihai Nedelcu, liderul unei comunități de romi din Sibiu, spune că și-a încurajat oamenii să se vaccineze încă de la început. Chiar și el s-a vaccinat, ca să dea un exemplu celor din jur.

„Eu m-am vaccinat, familia mea s-a vaccinat”, a spus Mihai Nedelcu.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, Valeriu Gheorghiță și Raed Arafat vor discuta online, luni la ora 13:00, cu 1.000 de romi din administrația publică și din comunitățile de romi, cărora le vor răspunde la toate întrebările legate de vaccinare.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 801 respondenți de etnie romă prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), în perioada 27 Octombrie – 10 noiembrie 2021. Eroarea maximă tolerată este de +/- 3,5%.

Sursa foto: Facebook / Dorin Cioabă / Inquam Photos / George Călin

Citește și: Valeriu Gheorghiță, despre tulpina Omicron: Este puțin probabil să fie persoane care să nu intre în contact cu acest virus | AUDIO

Autor: Cristina Bălău

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.