Confidenţialitate

Valeriu Gheorghiță, despre tulpina Omicron: Este puțin probabil să fie persoane care să nu intre în contact cu acest virus | AUDIO

Valul cinci al pandemiei se va manifesta la finalul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, avertizează autoritățile sanitare. Spitalelor li s-a cerut din nou să găsească spații suplimentare în care să primească pacienții. Îngrijorările sunt legate mai ales de varianta Omicron, care se răspândește și pe calea aerului, adică în spațiile închise, neventilate.

Tulpina Omicron a coronavirusului va duce la un număr de trei ori mai mare de cazuri față de valul precedent, spune medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare:

„Să nu plecăm de la ideea că nouă n-o să ni se întâmple, că o să scăpăm și de data aceasta și n-o să ne infectăm. La cât de contagioasă este această variantă, din punctul nostru de vedere este puțin probabil ca, cel puțin în zonele cu densitate populațională mare, să fie persoane care să nu intre în contact cu acest virus.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Tulpina se manifestă printr-o capacitate de multiplicare uriașă și reușește să ocolească și răspunsul imun al celor vaccinați, dar, în acest caz, cazurile de infectare sunt ușoare sau medii. Spitalelor li s-a cerut să găsească din timp spații în care să primească pacienții.

Este important să folosim fereastra de timp până la finalul lunii ianuarie pentru a ne vaccina, transmit medicii. Și să avem grijă să păstrăm măsurile de distanțare, de igienă și de ventilație în perioada aglomerată care urmează:

„Ceea ce omoara este boala, este Covid-19 și nu vaccinarea, haideți să înțelegem acest lucru”, a mai spus medicul Valeriu Gheorghiță.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Lucia Ciocârlie Haranguș

Citește și: Vaccinarea anti-Covid a copiilor de peste 5 ani se va putea face de la finalul lunii ianuarie, spune Valeriu Georghiță | AUDIO