Va prelua Madridul controlul în Catalonia?

La Madrid, Senatul Spaniei dezbate la această oră cererea premierului Mariano Rajoy de a permite preluarea controlului în regiunea autonomă Catalonia.

Partidul Popular, condus de premier, are majoritate, așa că este de așteptat că Senatul să aprobe solicitările lui Mariano Rajoy, printre care demiterea Guvernului Cataluniei condus de Carlon Puigdemont și organizarea de alegeri anticipate în următoarele șase luni.

În discursul din Senatul Spaniei, aplaudat îndelung, premierul Mariano Rajoy i-a acuzat pe liderii catalani că organizând referendumul pentru independență, au ignorat Constituția și alte legi ale țării și au încălcat statutul de regiune autonomă.

„Trebuie sa salvam Catalonia nu de aplicarea unui articol din Constitutie, ci de problemele pe care le creeaza actiunile neconstitutionale.”

Catalonia nu trebuie protejata de imperialismul spaniol, ci de o minoritate care in mod intolerant se erijeaza in proprietara Cataloniei si considera exclusiv a ei o istorie, o cultura si sentimentele care sunt patrimoniul comunitatii si urmareste sa-i supuna pe toti catalanii doctrinei sale” a spus premierul Spaniei.

Măsurile anunțate de Madrid ar putea fi aplicate încă din primele ore de la votul din Senat.

Este vorba despre demiterea guvernului regional, dizolvarea parlamentului, preluarea conducerii poliției catalane, a organismelor financiare și a instituțiilor media de stat.

În ce privește parlamentul din regiunea autonomă, guvernul cere punerea sub tutelă a activității acestuia.

În legislativul de la Barcelona, partidele separatiste au o majoritate fragilă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS