Confidenţialitate

Va fi verificat modul în care agentul de la 112 a preluat apelul Alexandrei

MAI a sesizat parchetul, în urma verificărilor Corpului de Control în cazul crimelor din Caracal, cu privire la modul în care polițistul care a preluat apelul la 112 al Alexandrei a tratat situația prezentată de fată. Totodată, 5 ofițeri și 3 agenți vor fi cercetați prealabil pentru intervenție.

Corpul de control al Ministerului de Interne a efectuat verificări privind modul în care polițiștii din Caracal au acționat în cazul dispariției Alexandrei și până la percheziția de la domiciliul lui Gheorghe Dincă.

În urma verificărilor, Corpul de control a propus cercetarea prealabilă față de 5 ofițeri și 3 agenți,

„În același timp, a fost informat Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal pentru a analiza și dispune cu privire la situația de fapt reținută în sarcina agentului din cadrul IPJ Olt care a preluat apelul de la 112”, se arată într-o informare a Ministerului de Interne.

Polițistul care a discutat cu Alexandra, atunci când a sunat la 112 pentru a cere ajutor, a avut o atitudine refractară față de situația prezentată de fată și nu a dat dovadă de implicare pentru a obține mai multe date privind locul în care este sechestrată, arată raportul MAI, potrivit unor surse.

Ministrul afacerilor interne, Nicolae Moga, s-a deplasat la Caracal încă de vineri, dată la care a dispus și un control la Inspectoratul Județean de Poliție Olt.

De asemenea, ministrul afacerilor interne și premierul au decis eliberarea din funcție a inspectorului general al Poliției Române, chestor general de poliție Ioan Buda.

Totodată, Moga va înainta Guvernului propunerile de schimbare din funcții a prefectului și subprefectului județului Olt.

„Pe parcursul verificărilor Corpului de control al ministrului, au rezultat mai multe deficiențe, inclusiv pe linia exercitării actului managerial la nivelul conducerii IPJ Olt, care denotă o lipsă de implicare din partea factorilor de conducere ai inspectoratului în coordonarea efectivelor din subordine”, mai arată MAI.

Astfel, în urma analizei efectuate la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, ministrul afacerilor interne, Nicolae Moga, a dispus:

– Încetarea împuternicirii inspectorului şef al I.P.J. Olt, precum şi a celor doi adjuncți ai acestuia.

– Schimbarea din funcție a şefului Poliției municipiului Caracal, precum şi a adjunctului acestuia.

Ministrul afacerilor interne a aprobat propunerea conducerii Poliției Române de a împuternici în funcția de inspector şef al I.P.J. Olt pe comisar-şef de poliție Vasile Armașu (director al Direcției de Ordine Publică, din cadrul I.G.P.R.).

Totodată, ministrul Moga a dispus noului inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Olt măsuri urgente pentru evaluarea eficienței actului managerial de la toate subunitățile de poliție din județul Olt, în urma căreia să ia toate măsurile necesare pentru „asigurarea unui serviciu polițienesc de calitate”.

Ministrul a înaintat, în cursul zilei de luni, Guvernului și președintelui României un raport referitor la acțiunile desfășurate, urmând ca după analizarea în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, acesta să fie făcut public.