Confidenţialitate

USR și PLUS și-au împărțit prefecții și subprefecții. Raport de 2 la 1 în favoarea USR

După ce la nivelul coaliției a fost tranșată situația prefecților și subprefecților, a venit rândul USR-PLUS să își împartă județele.

Decizia a fost ca cei 14 prefecți care revin alianței să fie distribuiți potrivit unui raport de 2 la 1 în favoarea USR. Au apărut însă și nemulțumirile legate de posibila păstrare în funcție a lui Traian Berbeceanu la Capitală.

Liderii Alianței USR PLUS au decis ca două treimi dintre prefecți să revină USR, iar o treime celor de la PLUS.

Astfel, formațiunea lui Dan Barna și-a adjudecat nouă astfel de poziții în județe precum Timiș, Suceava, Bacău sau Argeș, în vreme ce PLUS va numit cinci prefecți, inclusiv pe cel al Capitalei.

Regula a fost păstrată și în ceea ce privește distribuția subprefecților: 20 dintre aceștia vor fi numiți de USR și opt vor reveni PLUS.

Postarea lui Dacian Cioloș însă, în care europarlamentarul a lăsat să se înțeleagă că Traian Berbeceanu ar putea rămâne în funcția de prefect al Capitalei, a provocat iritare în filialele USR și PLUS.

Și asta pentru că poziția de prefect al Bucureștiului a fost prima pentru care a optat alianța USR PLUS, ceea ce arată că este una extrem de prețioasă, iar păstrarea în funcție a lui Berbeceanu ar semnala că, practic, Capitala rămâne în continuare la PNL, partidul care l-a numit anul trecut pe Traian Berbeceanu.

O decizie în acest sens nu a fost încă luată, regula generală fiind ca oamenii care vor fi propuși pentru funcțiile de prefecți și subprefecți să vină din partea organizațiilor județene, urmând ca decizia finală să fie luată de conducerea centrală prin vot în următoarele aproximativ două săptămâni.