Confidenţialitate

USR a depus moțiunea simplă împotriva lui Virgil Popescu: „Românii plătesc factura pentru incompetența lui Virgil Popescu” | AUDIO

USR a depus astăzi moțiunea simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu. Liberalul este acuzat de faptul că schema de plafonare și compensare a fost o manevră prin care statul român s-a îndatorat peste măsură.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Moțiunea simplă intitulată „România fără energie. Românii plătesc factura pentru incompetența lui Virgil Popescu” a fost depusă la Camera Deputaților de USR cu sprijinul partidului Forța Dreptei, condus de Ludovic Orban.

Virgil Popescu, acuzat că schema de plafonare și compensare a fost o manevră de îndatorare a statului

Ministrul Energiei este acuzat că schema de plafonare și compensare a fost doar o manevră de îndatorare a statului care a generat panică și incertitudine în mediul economic.

USR: Fiecare zi în plus cu Virgil Popescu ministru al Energiei înseamnă o oră în plus de frig la iarnă

De asemenea, mai precizează USR, această schemă a permis ca prețul energiei să fie unul uriaș, de 3 – 4 ori mai mare decât cel de pe facturi, el urmând să fie plătit tot din buzunarele românilor din cauza îndatorării statului.

Fiecare zi în plus cu Virgil Popescu ministru al Energiei înseamnă o oră în plus de frig la iarnă, își încheie cei de la USR textul moțiunii.

Purtătorul de cuvânt al partidului, deputatul Ionuț Moșteanu, spunea că așteaptă să vadă dacă cei de la PSD vor vota moțiunea, dacă sunt consecvenți cu propriile critici la adresa ministrului liberal.

Ionuț Moșteanu: Vrem să vedem dacă cei din PSD vor vota moțiunea. L-au criticat de foarte multe ori pe Virgil Popescu

„Am văzut foarte multe declarații în spațiul public, asumate de PSD, care spun că Virgil Popescu este un ministru care ne duce de râpă. Vrem să vedem și la momentul votului dacă cred în continuare acest lucru sau dacă îl protejează așa cum l-au protejat de foarte multe ori”, a spus Ionuț Moșteanu.

Moțiunea simplă are șanse minime să fie adoptată

Matematica parlamentară arată că moțiunea simplă are șanse minime să fie adoptată. Partidele care formează coaliția, PNL, PSD, UDMR și minoritățile au mai mult de două treimi dintre membrii Camerei Deputaților.

Redăm textul moțiunii simple

„România fără energie. Românii plătesc factura pentru incompetența lui Virgil Popescu

Virgil Popescu este un izvor nesecat de nepricepere. Este emblema acestui guvern eșuat, format din băieți nu prea deștepți. Iar acest lucru se vede în facturile fiecărui consumator din România. A început să se vadă dureros pe cardul angajaților din industria prelucrătoare. Și se vede în datoria de la buget pe care Guvernul României o are de achitat companiilor furnizoare de energie electrică: 40 de miliarde de lei – chiar dacă în ultimele săptămâni s-au jucat cu această cifră mai ceva ca la ruletă.

Opera de artă a guvernării PSD-PNL-UDMR, desăvârșită de Virgil Popescu cu o seninătate inconștientă și cu complicitatea ANRE, este celebra schemă de compensare și de plafonare.

În loc de predictibilitate, „SCHEMA” – căci acest guvern nu putea concepe decât o „schemă”, o „făcătură”, o „șmecherie” sau „o manevră” – a generat panică și incertitudine. A îndatorat companii critice pentru economia românească, a vulnerabilizat zeci de mii de locuri de muncă și a slăbit securitatea energetică a României într-un context internațional extrem de dificil.

Pentru că românii trebuie să știe, așa cum spunea la un moment dat „o echipă câștigătoare” de la PNL. Dragi români, de fiecare dată când plătiți factura la energie electrică sau gaze naturale, multiplicați de cel puțin 3-4 ori prețul. De ce? Pentru că ați consumat, fără să vreți, energie electrică și gaze naturale pe datorie. Aici ne-au adus băieții nu prea deștepți din Guvernul PSD-PNL-UDMR: pe factură să vedem una, dar, în realitate, prețul să fie triplu! Așa funcționează o SCHEMĂ!

Diferența de preț e consemnată în caietul de datorii al Guvernului, la fel ca la cârciuma din Las Fierbinți. Doar că, peste câteva luni, la iarnă, vom fi actorii principali în filmul „LAS RĂCIȚI”!

Sloganul „SCHEMEI” puse la cale de guvernarea Ciucă e foarte simplu de ținut minte: „Români, dormiți liniștiți! Stinge Virgil Popescu lumina pentru voi!”

La iarnă, nu trebuie să vă îngrijorați că avem un război la graniță care ne afectează inclusiv energetic, nu trebuie să faceți economie la energie și nu trebuie să vă cronometrați dușurile cu apă caldă.

A rezolvat Virgil Popescu treaba asta, încă din vară: companii din industria prelucrătoare și-au restrâns sau chiar și-au închis, deja, activitatea! Iată cum am devenit eficienți energetic: nu mai avem nevoie de energie, pentru că s-a îngrijit Virgil Popescu să pună economia pe butuci și nu mai are cine să o consume.

În trei ani, palmaresul ministrului Popescu este de neegalat: 0 (ZERO) MW noi de energie electrică puși în producție, 6.000 MW retrași din producție! Investițiile sunt pe hârtie și în poze electorale, dar, în realitate, ele lipsesc cu desăvârșire. Centrala de la Iernut zace neterminată încă din 2019. Peste câțiva ani o veți vinde și pe aceasta la fier vechi? Noi proiecte regenerabile ZERO. Și lista poate continua. În trei ani, domnule ministru, ați propulsat România de la o piață cu prețuri mici la energie, cum ne spuneați chiar dumneavoastră în 2020, direct în fruntea clasamentului cu cele mai mari prețuri din Uniunea Europeană! Sunteți campionul falimentului – și al celui economic, și al celui moral!

Aruncați aceleași minciuni cu așa-zisa speculă, când de fapt tot acest guvern a creat specula prin măsurile menite să bage bani în buzunarele firmelor de partid. Cum le explicați românilor că, deși țara noastră este printre cele mai puțin dependente energetic de Rusia din UE, tot ei simt cel mai usturător prețurile la energie? În timpul acesta, pentru Guvernul falimentului PSD-PNL sunt mai importante sinecurile de partid decât specialiștii pe care îi ignorați cu o aroganță iresponsabilă.

Românii s-au săturat de teatrul vostru jenant în care îl criticați pe ministrul sărăciei energetice, dar votați rămânerea lui în funcție. Dacă astăzi veți alege din nou să faceți scut în jurul lui Virgil Popescu…

Domnilor de la PSD, să le explicați micilor producători din județele Teleorman, Ialomița, Călărași sau Buzău de ce bruma lor de venituri din agricultură și mici afaceri este înghițită de inflație și de prețurile la energie. Pe de altă parte, să le explicați și angajaților de la C.E. Oltenia cum, din cauza condițiilor inumane de muncă, în anul 2022 moare câte un angajat la fiecare cinci zile.

Domnilor de la UDMR, când o să vă duceți în campanie pentru voturi, să le explicați celor 2.155 de angajați de la Romaqua, celor 1.068 de angajați de la Azomureș sau celor 441 de angajați de la Fabrica de Lapte din Baraolt de ce a fost mai important să-l țineți la căldurică pe Virgil Popescu decât să vă pese de situația celor mai importante companii din județele Harghita, Mureș și Covasna!

Domnule Popescu, orice zi în plus în care sunteți ministru înseamnă încă o oră de frig pe care românii o vor îndura la iarnă! Altfel, trăiască guvernul falimentului!”.

Textul motiunii simple, depuse de USR impotriva lui Virgil Popescu

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Deputații partidului lui Orban vor vota moțiunea moțiunea simplă a USR împotriva lui Virgil Popescu