Confidenţialitate

Ursula von der Leyen, investigată de procurorii europeni într-un caz de suspiciuni de corupție privind cumpărarea vaccinurilor anti-COVID | AUDIO

Suspiciuni de corupție privind cumpărarea vaccinurilor anti-COVID la vârful Comisiei Europene. Însăși președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, este investigată de către procurorii europeni. Aceștia vor să afle cum au decurs negocierile purtate cu Pfizer, negocieri în urma cărora au fost cumpărate vaccinuri de peste 20 de miliarde de euro – multe rămase nefolosite.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ancheta o investighează pe Ursula von der Leyen pentru„interferență în funcțiile publice, distrugerea de SMS-uri, corupție și conflict de interese” – potrivit publicației Politico.

Este vorba de felul în care s-au purtat negocierile privind vaccinurile anti-covid dintre președinta Comisiei Europene și directorul general al companiei Pfizer.

Ancheta inițială a autorităților belgiene a fost deschisă anul trecut, după o plângere penală depusă de un un lobby-ist acreditat la instituțiile europene, care avea legături cu un grup de antivacciniști. Ulterior, i s-au alăturat guvernele ungar și polonez.

Plângerea are la bază un presupus schimb de mesaje text între șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și șeful Pfizer, într-o afacere supranumită „Pfizergate”.

Potrivit aceleiași surse – citate de politico.eu – au rămas nefolosite doze în valoare de cel puțin 4 miliarde de euro.

Și în România, fostul premier liberal Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, sunt urmăriți penal din decembrie anul trecut în dosarul achiziției de vaccinuri anti-COVID.

Pfizer a dat în judecată statul român pentru că ar fi încălcat contractul pentru achiziția de vaccinuri anti-COVID încheiat în pandemie.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Israel: Mii de persoane au cerut demisia premierului Benjamin Netanyahu în timpul unor manifestații de 2 zile | VIDEO